28.10..2019 Interview med Trine Kolding
Trine Kolding er landets førende ekspert i effektivitet og planlægning og ophavskvinden til De tre tidstyper®. Hun brænder for tiden og ikke mindst for at hjælpe mennesker med at planlægge den bedre. Tid er et af vores moderne samfunds helt store ressourcemangler. For hvordan vælger vi hver især at udnytte den, og hvad kan vi gøre for at bruge den bedst muligt hver dag? Trine Kolding giver svarene.
1) Hvad er dit håb, at folk tager med sig fra dine foredrag?
Konkrete redskaber, tips og tricks samt inspiration til at skabe mere tid, overblik og overskud i en travl hverdag. Og troen på at personlig effektivitet og planlægning også bidrager til større arbejdsglæde.
2) Hvad er din bedste oplevelse som foredragsholder?
Der er mange! Jeg har vanskeligt ved at isolere én bestemt oplevelse. Generelt er de bedste oplevelser, når deltagere ringer eller skriver for at fortælle, hvor stor en forskel foredraget og redskaberne har gjort i deres arbejdsliv. Min motivation ligger i at kunne hjælpe ledere og medarbejdere til at skabe en effektiv hverdag med mere tid og overskud.
3) Hvordan forbereder du dig, når du skal ud at holde foredrag?
Den vigtigste del af forberedelsen er at tale med kunden og få indsigt i deres arbejdsdag, udfordringer i forhold til tid og effektivitet samt ønsker til indhold og udbytte af foredraget. Selv om den tidsmæssige udfordring er ens de fleste steder – der er flere opgaver, end tiden tillader – er der ofte nogle branchespecifikke eller organisatoriske præmisser, som er vigtige at kende til, så jeg kan skræddersy foredraget mest muligt.
4) Hvad oplever du af nye trends inden for personlig effektivitet og planlægning?
Trenden er ikke helt ny, da jeg allerede i 2007 begyndte at udvikle tidstypeuniverset, som består af tidsoptimisten, tidsrealisten og tidspessimisten. Men de sidste par år og særligt i forbindelse med, at jeg har udgivet en ny bog om tidsstyperne (”Kend din tidstype og få styr på planlægningen”, Gyldendal Business, 2016), har jeg mærket stor efterspørgsel efter viden om De tre tidstyper®.
Desuden oplever jeg, at flere og flere kæmper med overspringshandlinger og udskydelsesadfærd. Der er en direkte sammenhæng mellem, at vi i stigende grad bliver afbrudt i løbet af arbejdsdagen, og at mængden af overspringshandlinger vokser. Vi vænner os til at arbejde fragmenteret, og derfor bliver det vanskeligt at fastholde koncentration og fokus på den enkelte opgave. Vi udvikler hurtigt en adfærd, hvor vi springer fra den ene opgave til den anden, og dermed er der ikke langt til egentlige overspringshandlinger.
5) Har du 3 gode råd om personlig effektivitet og planlægning?
Øv dig i at være mere tidsrealistisk, når du planlægger: Jo mere realistisk du er, jo større er sandsynligheden for at nå i mål med de opgaver, du har planlagt.
Træn din koncentrationsmuskel: Evnen til at kunne fordybe sig i en opgave over længere tid er lige som en muskel, der skal trænes for at blive stærk. Hvis du konstant bliver afbrudt, bliver koncentrationsmusklen hurtigt slap. Så find ud af, hvordan du ind i mellem kan skaffe dig lidt uforstyrret tid.
Stil flere spørgsmål: I en travl hverdag med mange deadlines får vi ikke altid stillet opklarende eller undersøgende spørgsmål til en opgave. En hasteopgave bliver løst med det samme i stedet for at spørge: ”Hvornår skal du bruge den?”. Ikke alle hasteopgaver haster, når det kommer til stykket.