12. januar 2016 Interview med Thomas Milsted
Thomas Milsted har i mere end et årti været en af landets mest benyttede foredragsholdere indenfor områderne stress, trivsel og arbejdsglæde. Han er en stærk foredragsprofil hos både private firmaer og organisationer såvel som hos offentlige virksomheder og institutioner. Thomas får altid topkarakterer fra deltagerne, hvad enten han står over for det store konferencepublikum eller den mindre gruppe i det lukkede forum.
Tid og rum forsvinder helt når jeg holder foredrag
1) Hvad handler dit foredrag om? Og hvordan adskiller det sig fra andres foredrag om samme emne?
Først og fremmest erfaringen. Ingen har så mange års erfaring om emnerne stress og trivsel og samtid skrevet så mange bøger om det. Mine foredrag handler om hvordan man dels i fællesskab, som leder og som individ kan blive bedre til at passe på sig selv og hinanden. Mine foredrag tager udgangspunkt i forskningen og ikke modeluner og smarte snuptag. Der er dybde i mine foredrag og jeg siger det, der skal siges, hvis det skal have effekt. Og det er ikke altid lige populært, hverken for medarbejdere eller ledere. Der er bid i mine foredrag. Derudover vægtes humoren som en vigtig ingrediens for at kunne sluge til tider alvorlige budskaber.
2) Hvad er din baggrund for at holde foredrag om stress og trivsel?
Jeg er medlem af Dansk Journalist Forbund og har skrevet om stress, trivsel og psykisk arbejdsmiljø siden 1998. Har efterhånden ti bøger på samvittigheden og et utal af artikler. Jeg har tidligere været leder af Center for Stress og Trivsel i 15 år og er nu Generalsekretær i Stress-tænketanken, hvis medlemmer er forskere, eksperter, politikere og rådgivere, som alle har interesse i og forstand på stress og psykisk arbejdsmiljø.
3) Hvorfor får mange danskere stress?
Der er rigtig mange årsager til at danskerne får stress. Når det kommer til arbejdsforhold, er der overordnet set fire årsager. Tidspres, ledelsesstil, ubalance mellem arbejdsliv og andet liv, og utryghed. Uden for arbejdet er det vanskeligt at pege på noget konkret, da forskningen ikke rigtig er nået dertil endnu. Men, overordnet kan man sige at det er det samfund der omgiver os, måden vi lever på og vores personlighed. Noget andet kunne være vores alt for hurtige og ambitiøse liv.
4) Hvad kan vi selv gøre for at mindske chancen for at få stress?
Vi kan gøre rigtig meget for at undgå stress, men det kræver ofte også rammer at kunne gøre det i. Men, som udgangspunkt er der følgende muligheder: Du må ændre det, der gør dig stresset. Du kan vælge at ændre på de specifikke forhold, der giver stress ved dit arbejde. Det kunne være arbejdsmængden. Hvis den er for stor, må du have en mindre. Det kunne være en konflikt med en kollega. Den må du så få løst. Det kunne være, at du har for langt til arbejde. Så kunne du flytte tættere på eller få nogle hjemme-arbejdsdage. Hvis du ikke kan ændre på det, der gør dig stresset, må du væk fra stressen. Du kan altså vælge at fjerne dig fra stressfaktoren. Dvs. hvis du er stresset på grund af dit arbejde, så kan du vælge at sige op og finde dig noget mindre stressende arbejde. Hvis du kan! Hvis ikke det kan lade sig gøre, må du lære at leve med forholdene, som de er. Dette sidste valg betyder, at du må acceptere forholdene, som de er. Dvs. at du i princippet må fortsætte med at leve med stressen. Alt afhængig af, hvor voldsom denne stress er, kan du så klare det i en kortere eller længere periode. Det er ikke rart, men måske tåleligt. Her er jo egentlig ikke tale om et valg i den gængse forstand, men du må mærke efter, om du kan leve med forholdene. Hvis ikke, må du tilbage og træffe et af de andre valg. Men det at acceptere tingene, som de er, kan faktisk betyde, at din stress forsvinder.
5) Hvad får du personligt ud af at holde foredrag?
Mit arbejde består af mange og afvekslende opgaver. Jeg skriver bøger, artikler og undervisningsmateriale, underviser på kurser og uddannelser, og har en masse administrativt arbejde. Men jeg har gennem årene erfaret, at der hvor jeg befinder mig bedst, der hvor jeg er i flow, er når jeg holder foredrag. Der forsvinder tid og rum, og jeg føler stort set efter alle mine foredrag, at jeg har været en tur på Mars. Der må vel også være grunde til, at jeg har gjort det i snart 20 år.
6) Hvem henvender dine foredrag sig til?
Alle der vil undgå at få stress. Eller de der har det. Alle der vil hjælpe andre til ikke at få det. Alle der vil arbejde med trivsel, enten for sig selv eller sine medarbejdere.
7) Hvad får man ud af at gå til et foredrag med dig?
Hvad jeg hører folk sige er, at jeg formår at gøre et vanskeligt og alvorligt stof tilgængeligt og forståeligt. Folk sidder tilbage med en fornemmelse af at der er noget at gøre og at de har fået en masse konkrete redskaber med hjem. Jeg får altid at vide at mine foredrag er meget morsomme, og stand-up-agtige.