Peter Thybo foredrag Lev et godt og sundt liv med Det Dobbelte KRAM
”Helbred er, som man har det. Modstandskraft er, som man ta’r det”
Med afsæt i nyeste sundhedsforskning stiller Peter Thybo, en af landets førende eksperter inden for mental sundhed, skarpt på den psykiske modstandskraft i hverdagslivet – især med fokus på de beskyttende faktorer: Dét der virker, og dét vi gerne vil have mere af.
– Hvad er sundhed – dybest set?
– Hvad er de vigtigste faktorer bag et godt og sundt liv i trivsel – og hvad kan man gøre?
– Ifølge ny sundhedsforståelse kan man være syg og sund på én gang. Hvordan hænger det sammen?
I et livligt, tankevækkende og handlingsanvisende foredrag udfolder Peter Thybo sin stærkt udbredte sundheds- og trivselsmodel ”Det Dobbelte KRAM” beskrevet i den anmelderroste bog af samme navn. Modellen supplerer KRAM-faktorer, der knytter sig til livsstil (Kost, Rygning, Alkohol og Motion), med et mentalt sundheds-KRAM: Kompetencer, Relationer, Accept og Mestring. Det er faktorer, som har afgørende betydning for vores psykiske immunsystem samt mestring af stress, problemer og eventuelt sygdom i arbejds- og hverdagsliv. Det Dobbelte KRAM-modellen viser desuden, hvordan det er muligt at være syg og sund på én og samme tid.
Det Dobbelte KRAM anbefales bl.a. af Sundhedsstyrelsen, Social- og Boligstyrelsen og Sund By Netværket. Modellen er udbredt mange steder i Danmark, hvor den anvendes som et solidt tværfagligt arbejdsgrundlag for sundhed og trivsel. Det Dobbelte KRAM er på flere uddannelsers pensumliste, præsenteret i 10 lande og udgør teorigrundlaget til et større EU-metodeudviklingsprojekt.
Peter Thybo foredrag Få mennesker, du møder, til at vokse – om læring, mestring og sundhedspædagogik i praksis
Hvordan får vi mennesker, vi møder, til at vokse – også når livet byder på modstand og sygdom?
Peter Thybo har arbejdet med sundhedspædagogik, læreprocesser og samarbejde på tværs af fag i over tre årtier. Han har skrevet flere bøger om emnet, for eksempel ”Sundhedsfremme i hverdagen – få mennesker, du møder, til at vokse” samt ”Det hele menneske: Lup på sundhedspædagogik i praksis”. Med afsæt i bøgerne, forskning og sin brede praksiserfaring præsenterer Peter Thybo en ny tidssvarende model for ’det hele menneske’ samt nyudviklede pædagogiske værktøjer, som professionelle kan anvende, når man ønsker at fremme læreprocesser og mestring af arbejds- og hverdagslivet hos andre mennesker. Det kan for eksempel dreje sig om personer, der er ramt af alvorlige, måske kroniske sygdomme, hjerneskader eller psykiske lidelser – eller som på anden vis er ramt af livet.
– Hvad er ’det hele menneske’ – i en nødvendig nyfortolkning af begrebet?
– Salutogene læreprocesser er grundlaget for god trivsel. Hvad er det – og hvilken betydning har læreprocesserne for et velfungerende hverdagsliv i trivsel på trods af modstand, stress og belastning?
– Hvordan fremmer man lære- og udviklingsprocesser i praksis til mennesker, der har det svært?
Dette energifyldte og optimistiske foredrag giver dig friske innovative perspektiver i arbejdet med andre menneskers udvikling og mestring – og samarbejdet på tværs af fag og sektorer. Du får konkrete og nyudviklede ”tag-med-hjem-og-brug-i-praksis”- værktøjer, for eksempel den nyudviklede LUP-model og ReDi-model.
Peters Thybos bog ”Det hele menneske: Lup på sundhedspædagogik i praksis” er grundbog på en ny diplomuddannelse i sundhedspædagogik, og foredraget knytter desuden an til sundheds- og trivselsmodellen Det Dobbelte KRAM, som Peter har udviklet.
Peter Thybo foredrag Neuropædagogik – introduktion til en pædagogisk praksis på hjernens præmisser
Hvilken form for pædagogik skal man anvende til personer, der har funktionsnedsættelse i hjernen, når den “almindelige pædagogiks håndtag” ikke virker? Neuropædagogikken har de bedste svar og muligheder.
Med afsæt i en letforståelig, positiv og uforglemmelig gennemgang af, hvordan hjernen er opbygget og fungerer, introducerer Peter Thybo neuropædagogikkens hvad, hvorfor og hvordan.
– Hvad er neuropædagogik – og hvorfor arbejde med en pædagogisk praksis på hjernens præmisser?
– Hjernens funktion og eksempler på dysfunktioner i et neuropædagogisk perspektiv.
– Hvordan arbejder man med neuropædagogik i praksis?
Formålet med neuropædagogik er at fremme lære- og udviklingsprocesser, der nedsætter konflikter og nederlag samt fremmer mestring af hverdagslivet, livsduelighed og øger forudsætninger for at indgå i fællesskaber. Med neuropædagogik anlægges en neurovidenskabelig tilgang til pædagogik, som medtænker hjernens funktion og betydning for eksempel læring, udvikling, hukommelse, selvkontrol, planlægning, adfærd m.v.
Peter Thybo kommer ind på, hvordan forskellige typer af funktionsnedsættelser påvirker hjernens arbejde (for eksempel ADHD, autismespektrumforstyrrelser, frontallapsskader, apopleksi, demenssygdomme), og hvordan man med neuropædagogik kan kompensere for vanskeligheder samt udnytte de ”åbne veje” i hjernen til succesoplevelser. Foredraget er krydret med spændende anekdoter fra hjernens verden, som Peter Thybo har oplevet gennem sine mange års arbejde med genoptræning og rehabilitering af mennesker som har medfødte eller erhvervede hjerneskader.
Peter Thybo har været med til at udvikle neuropædagogikken i Danmark gennem de sidste 30 år. Han har skrevet den anmelderroste grundbog ”Neuropædagogik – Hjerne, liv og læring” som blandt andet Social- og Boligstyrelsen refererer til, og som er grundbog på flere uddannelser, blandt andet diplommoduler i neuropædagogik og rehabilitering, som Peter Thybo er med til at udvikle og underviser på.
Peter Thybo foredrag Et godt arbejdsliv med salutogen ledelse – med et drys neuropædagogik
Hvad er fundamentet for langtidsfriske ledere og medarbejdere i trivsel og i tillidsfulde arbejdsfællesskaber? Salutogen ledelse kan være svaret og vise en vej for fremtidens ledere og medarbejdere i en kompleks og foranderlig verden.
I dette veloplagte, tankevækkende og handlingsanvisende foredrag introducerer Peter Thybo sit ledelsesbegreb salutogen ledelse. Peter har udviklet begrebet med baggrund i den nyeste forskning inden for mental sundhed og psykisk modstandskraft (kaldet salutogenese; saluto = sundhed; genese = årsag til, udvikling af). Der er tale om en værdibaseret, helheds- og læringsorienteret ledelse med fokus på beskyttende faktorer, som giver mening, sammenhæng, håndterbarhed og motivation hos medarbejdere på arbejdspladsen. Der stilles også skarpt på risikofaktorer for stress og belastninger i arbejdslivet (og livet generelt), og du får gode råd til, hvad du kan gøre nu og her, hvis det begynder at ”brænde på”.
– Hvordan kan man knække kurven med stress, udbrændthed og mistrivsel i arbejdslivet?
– Findes der et evidensbaseret, videnskabeligt grundlag for langtidsfriske ledere og medarbejdere?
– Hvordan kan ledere med fordel anvende salutogenese og neuropædagogik i en kompleks og foranderlig verden?
– Hvordan rammer man flow-tilstanden i arbejdslivet – hjernens og opgavens ”sweet spot”, hvor man er 100 procent motiveret og effektiv?
I foredraget kombinerer Peter Thybo sit ledelsesbegreb med blandt andet regenerativ ledelse og understøtter sine pointer med neurovidenskabelig forskning om, hvad der foregår i hjernen under beslutningsprocesser, kreative læreprocesser, stressfyldte omvæltninger og tværfagligt samarbejde. Hør blandt andet den hjernemæssige forklaring på, når ”klappen går ned”, eller hvorfor hjernen har en indbygget modstand mod forandringer.
Peter Thybo er en af de førende eksperter i Danmark indenfor salutogenese, mental sundhed og neuropædagogik og er den første fysioterapeut i landet, der har opnået en certificeret specialistgodkendelse inden for arbejdsliv. En af Peters styrker er, at han mikser forskellige videnskaber til brugbare metoder, som kan anvendes i praksis.
Peter Thybo foredrag Kunsten at leve – når kunst og kultur lægger år til livet og liv til årene
Hvad er det kunst og kultur kan hos os mennesker, og hvilken betydning har det for vores sundhed, trivsel og livskvalitet?
Den nationale sundhedsprofil taler sit tydelig sprog: Den mentale sundhed i Danmark har udviklet sig i en nedadgående retning gennem de sidste 20 år. Således ser det ud til, at løsningen ikke er at gøre mere af det, vi gør i forvejen, men derimod at gøre noget andet. Der foreligger nu en klar videnskabelig dokumentation for, at dette ”andet” med god grund kan være at anvende kunst og kulturelle aktiviteter, som har en dokumenteret positiv effekt på stress og en række psykiske lidelser. Mennesker, der er involveret i for eksempel korsang, musik, litteratur, teater, billedkunst m.v. trives ganske enkelt bedre, har et bedre helbred og lever længere.
– Hvorfor virker kunst og kultur positivt på vores mentale og fysiske sundhed?
– Hvilken sundhedsforståelse ligger bag – og hvad kan man gøre for at opnå bedre trivsel?
– Hvordan kan man konkret arbejde med at udvikle området Kultur & Sundhed?
I dette veloplagte foredrag spænder Peter Thybo flere faglige heste foran vognen og trækker på forskellige videnskaber samt sin udbredte sundheds- og trivselsmodel Det Dobbelte KRAM. Gennem dette viser og forklarer Peter Thybo spændende virkningsmekanismer, så man forstår, hvorfor og hvordan kunst og kultur kan lægge år til livet og liv til årene. Hør om hvordan kunst og kultur kan lindre, men også ”kradse” – og hvordan den kan forstyrre ”de satte” og berolige de forstyrrede.
Peter Thybo omtales som en af pionererne inden for Kultur & Sundhed i Danmark. Han har deltaget i flere forskningsprojekter og styregrupper, siddet i Nordisk Ministerråds ekspertgruppe på området samt været med til at oprette den nationale Aktionsgruppe for Kultur, Natur og Sundhed.
Peter Thybo foredrag Sundhedspolitik fra 0 til 100 år med slag i – på tværs af fag, sektorer og borgere
Hvad er det kommunalpolitiske grundlag for at udvikle effektive sundhedsindsatser for borgere mellem 0 og 100 år? Hør svarene fra Danmarks første kommunale sundhedsinnovator, som har hjulpet adskillige kommuner med udvikling af involverende og bæredygtig sundhedspolitik.
Peter Thybo tager i dette stærke erfaringsbaserede og dokumenterede foredrag afsæt i sit mangeårige job som sundhedsinnovator i Ikast-Bande Kommune. Her har han været dybt involveret i dannelse og implementering af involverende tværgående sundhedspolitikker. Peter fortæller om, hvordan man i en kommune kan starte en proces, som etablerer et effektivt, tværgående samarbejde mellem forskellige fag- og driftsområder om bedre sundhed til borgerne – fra de alleryngste til de allerældste.
Peter giver svar og idéer til, hvordan sundhedsindsatser kan gøres spændende og vedkommende for faggrupper, der ikke har ’sundhed’ som kernekompetence, samt hvordan man kan involvere borgere, foreninger, kulturliv og frivillige i processen frem mod en bæredygtig sundhedspolitik.
– ”Rigets tilstand”: Hvad er de største sundhedsmæssige udfordringer for kommunerne – nu og i fremtiden?
– Hvilke strategier kan benyttes for at styrke samarbejdet på tværs mellem de kommunale områder samt med borgerne for bedre folkesundhed? Hvad kan kommunerne gøre? Hvad kan borgerne gøre?
– Hvordan skaber man ejerskab og lokal forankring i alle driftsområder, som ikke har ’sundhed’ som kerneydelse?
– Hvad er forskellen på forebyggelse og sundhedsfremme – og hvorfor er det vigtigt at kende forskellen?
– Hvilke indsatser bør man satse på for bedre folkesundhed? Hvordan går man fra ”mere til bedre”?
Peter Thybos vidt udbredte sundheds- og trivselsmodel Det Dobbelte KRAM udspringer fra processen med dannelse af sundhedspolitik i Ikast-Brande Kommune. Kommunernes Landsforening har ved flere lejligheder fremhævet det stærke tværgående samarbejde der ligger bag. Peter Thybo har hjulpet flere kommuner med at udvikle, formidle og implementere tværgående sundhedspolitik – også i samarbejde med foreningslivet, frivillige og private virksomheder. Dette er blandt andet beskrevet i den anmelderroste bog ”Sundhedsfremme i hverdagen – få mennesker du møder til at vokse”.