Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
generic-cover1

Sådan skaber I forandringer i organisationen – én mikrohandling ad gangen

Henrik Dresbøll

Henrik Dresbøll

Adfærdsdesigner og forfatter

Forespørg nemt på pris og dato

4.75 ud af 5 stjerner

Det var en massiv mængde af viden, erfaring og engagement, som indtog scenen til vores centrale temadag for arbejdsmiljøorganisationen. Med gode eksempler, glimt i øjet og ikke mindst modet til nøgternt at provokere den klassiske tankegang hos såvel medarbejdere som ledere, skabte Henrik Dresbøll et rum for dyb inspiration og refleksion, hvilket gav et stærkt samspil med hans evner til at omsætte teori til praksisnær forståelse med helt konkrete redskaber, så ingen følte sig efterladt kun med luftige forandringsteorier

Københavns Politi, HR-partnersektionen Se alle referencer

Et foredrag med Henrik Dresbøll giver jer:

  • Et underholdende og inspirerende oplæg om adfærd, vaner, forandringer og hjernen
  • Et indblik i forskningen bag vores adfærd – og hvorfor det er så svært at ændre vaner
  • Masser af konkrete forslag til at skabe forandringer og bygge nye vaner i organisationen
Uforpligtende forespørgsel på Henrik Dresbøll

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Henrik

Lecture icon

Foredrag

Video icon

Video

References icon

Referencer

Interviews icon

Artikler

Books icon

Bøger

Forespørg nemt på pris og dato

Henrik Dresbøll er en af Danmarks førende forfattere og foredragsholdere, når det handler om at ændre adfærd, bygge nye vaner og skabe forandringer i organisationen. Henrik mestrer den sjældne kunst at kombinere dyb faglig substans med fængende personlige fortællinger. Få en motiverende, inspirerende og ikke mindst sjov aften i adfærdens tegn sammen med Henrik. 

Et foredrag med Henrik Dresbøll giver jer:

  • Et underholdende og inspirerende oplæg om adfærd, vaner, forandringer og hjernen
  • Et indblik i forskningen bag vores adfærd – og hvorfor det er så svært at ændre vaner
  • Masser af konkrete forslag til at skabe forandringer og bygge nye vaner i organisationen

Implementer forandringer med succes, gennem adfærdsdesign

Henrik er en efterspurgt foredragsholder, som flytter, motiverer, engagerer og giver deltagerne lysten (og værktøjerne) til at overføre ideer, teorier og inspiration til egen praksis og hverdag.

Han var medgrundlægger af et af de første bureauer for adfærdsdesign i Danmark, og han har derfor været med fra starten af, i forhold til at arbejde strategisk med adfærd, vanebrud og adfærdskampagner. Henrik er uddannet cand.mag. i kognitiv semiotik og har arbejdet med kommunikation, læring og adfærdsændringer gennem mere end 15 år. Hans fokus er på, hvordan vi med afsæt i den menneskelige faktor kan forme og fremme ønsket adfærd – én mikrohandling ad gangen.

I 2020 udgav han bogen “Få det til at ske”, som handler om adfærdsledelse, med en gennemprøvet systematisk metode til at skabe forandringer i organisationer. Henrik er også medudgiver af James Clears internationale bestseller “Atomic Habits”, som har solgt over 3 millioner eksemplarer på verdensplan – og så er han vært på podcasten “Få det til at ske”. Henrik har også skrevet bogen “Fiasko”, hvor han har interviewet fjorten menneskeforskere om fiasko og kreativitet.

Book et foredrag med Henrik Dresbøll og få indsigt i den menneskelige adfærd.

Læs mere på Henrik Dresbølls hjemmeside.

Se foredrag med Henrik Dresbøll
Henrik Dresbøll foredrag

Intelligente fiaskoer og forandring

Oplev et unikt og underholdende foredrag med Henrik Dresbøll, der tager jer med gennem intelligente fiaskoer og deres transformative kraft. Dette foredrag byder på en menneskelig tilgang og forskningsbaseret indsigt i, hvordan fejl og fiaskoer kan være afgørende for positiv forandring, både i livet og i organisationen.

Foredraget fokuserer på begrebet “intelligente fiaskoer” og guider jer i, hvordan I kan positionere jeres organisation til at begå fiaskoer på en intelligent måde for at opnå succes. Baggrunden for foredraget er dybt forankret i forskningen om psykologisk tryghed og adfærd.

Når det, som du helst vil undgå, faktisk sker, hvad gør du så? Henrik deler sin erkendelse fra en ubehagelig oplevelse. På dagen, hvor det værst tænkelige scenarie indtraf, og han stod overfor den verdensanerkendte professor i fiaskoer, fejl og psykologisk tryghed, nemlig Amy Edmondson, indså han, at i denne fiasko lå der et vigtigt budskab om, hvordan både individer og organisationer kan lære af deres fejltagelser for at opnå succes i livet og arbejdslivet. Den ubehagelige oplevelse samt forståelsen af fiaskoer og det sprog, der omgiver dem, har han samlet til dette foredrag om, hvordan man kan opnå en sund fiaskokultur.

Når I fejler og laver en fiasko, så reagerer kroppen automatisk, og I fyldes af ubehagelige følelser. Her er det ikke tilstrækkeligt med viden og værktøjer. Der skal træning, kultur og forståelse for konteksten til. Baseret på adfærdsforskning, blandt andre Amy Edmondson og James Clear, er formålet med foredraget at ruste jer til at etablere en sund kultur omkring håndtering af fiaskoer.

Henrik deler indsigt i at finde humor og fællesskab i de uundgåelige fiaskoer, hvilket kan styrke organisationens kultur for vidensdeling, samt skabe psykologisk tryghed. En god start er at finde humor i det, alle ønsker at undgå – nemlig fiaskoer.

Foredraget giver jer:

  • Underholdende indsigt i intelligente fiaskoer og deres vej til succes
  • En anderledes forståelse af psykologisk tryghed og dens rolle i organisationen
  • Indsigt i hvorfor fiaskoer aldrig bliver behagelige på grund af vores menneskelige natur
  • Et fælles sprog for at håndtere ubehag og fejl samt metoder til at identificere forskellige typer af fiaskoer
  • Fællesskab og humor omkring det uundgåelige
Henrik Dresbøll foredrag

Det svære første skridt

Hvorfor er det så svært at tage første skridt i en forandring – og hvordan bliver vi bedre til det? Et fascinerende indblik i adfærden bag forandringer, og hvorfor det ikke altid går som planlagt.

Vi tager i gennemsnit 84 millioner skridt i vores liv. Mange bliver taget for os, og andre tager vi relativt ubevidst – som når et impulsivt kys fører til børn, ægteskab og guldbryllup.

Men det første skridt er værd at dvæle ved.

Det er et svært skridt, blandt andet fordi det tager os ud af tankerne og over i handlingernes rige. Og fordi det første skridt indebærer en retning – og dermed en afslutning. Et skridt åbner en dør og lukker samtidig andre.

Så hvordan kan vi blive klogere på og bedre til at tage det første svære skridt?

Det hjælper adfærdsdesigner og forfatter Henrik Dresbøll jer med i foredraget her. Foredraget er baseret på Henriks bog af samme navn, der er en samtalebog med 200 greb til at tage det første svære skridt, ud fra samtaler med de dygtigste, sjoveste, skøreste og mest effektive mennesker fra den danske forskningsverden, samt kultur- og erhvervsliv. Det eneste, de har til fælles, er deres særlige evne til at få det til at ske.

Forbered jer på et tankevækkende foredrag, som både indeholder konkrete greb til at tage det første skridt, værktøjer til at gå fra intention til handling og masser af underholdende eksempler.

Foredraget giver jer en række konkrete greb til at få taget det første skridt, ligesom I får indsigt i, hvordan det ofte er os selv, der står i vejen for vores forandringer. Henrik hjælper med at kortlægge svaret på, hvad dit første skridt skal være – alt sammen gennem en humoristisk og lærerig gennemgang af menneskehedens vigtigste første skridt – som for eksempel da vi landede på månen eller udviklede covid-vaccinen.

Henrik Dresbøll foredrag

Forandring

Sådan skaber I varige og effektfulde forandringer i organisationen – få indsigt i, hvordan den menneskelige faktor ofte spænder ben for både store og små forandringer.

Op imod 85 % af alle forandringsprocesser mislykkes. Det kan skyldes mange ting. Men et oftest overset problem er, at dem, der udvikler forandringsprocessen, tager afsæt i en idé om det rationelle menneske.

Men mennesker er langtfra altid rationelle – hverken i vores tænkning, beslutningsprocesser eller handlinger. Vi siger én ting og gør noget andet. Og vi bliver liggende på sofaen, selvom vi godt ved, at vi burde rejse os og løbe en tur. Hvorfor er det sådan?

Med dette foredrag tager Henrik jer med på en sjov, anderledes og oplysende rejse gennem en lang række af de menneskelige faktorer og menneskelige fejl, der står i vejen for forandringer. Uanset om det drejer sig om en ny strategi, et nyt produkt eller en ny fusionsproces.

I bliver klædt på til ikke at se menneskelige fejl som fejl, men som et grundvilkår i alle processer, og I kommer helt ned i kernen af adfærdsforskningen, så I bliver bedre til at træffe beslutninger og skabe meningsfulde forandringer i organisationen.

I får indsigt i, hvordan effektive forandringsprocesser er bygget op – og nøglerne til at få jeres forandring til at lykkes, ligesom I får masser af inspiration og viden om, hvordan hjernen fungerer, så I kan gå fra intention til handling – én mikrohandling ad gangen. Foredraget er fyldt med masser af sjove historier, cases og tjeklister, der er nemme at bruge, så I kan forme den adfærd, der skal til for, at I lykkes med jeres forandringsproces.

Henrik Dresbøll foredrag

Adfærd

Nudging, vaner og adfærd: Få indsigt i hjernen og den menneskelige adfærd – så I kan skabe bedre hverdage, gode vaner og mere effektivitet.

Hvordan kan indsigt i hjernen og den menneskelige adfærd bruges i forhold til sygefravær, bedre arbejdsrutiner, effektive forandringsprocesser og ændring af de små vaner i hverdagen? Det får I svaret på i foredraget her, hvor Henrik Dresbøll fører jer ind i adfærdens forunderlige verden af vaner, rutiner, ubevidste mønstre og automat-beslutninger.

Foredraget stiller skarpt på, hvordan vores begrænsede psykologi og biologi ofte fører os på afveje, så vi bliver trætte, fejler og motiveres af vores naturlige tilbøjelighed til at skyde genvej.
Hvordan designer I adfærd, så den fører til den ønskede handling? Hvilke metoder kan I bruge? Og hvilke faldgruber er der?

Med foredraget får I en nem og konkret tilgang til at arbejde med at forandre adfærd i hverdagen, uden brug af pisk, gulerod eller løftede pegefingre. Det handler om at komme fra tanke til handling – og om at få større succes med forandringsprocesser og omlægning af vaner.

Henriks foredrag giver jer en underholdende og udbytterig rejse ind i hjernens og adfærdens forunderlige verden, og ligeledes får I indsigt i, hvilke faktorer der fremmer eller hæmmer beslutninger og handlinger – samt konkrete metoder til, hvordan I gør det lettere at træffe bedre beslutninger. Foredraget er et motiverende og energisk boost, så I går fra tanker og strategier til konkrete handlinger – og får succes med jeres adfærdsændringer.

Henrik Dresbøll foredrag

Vaner

Hverdagens små tidsrøvere: Forstå vanens psykologi og skab en arbejdsdag med mere effektivitet, bedre flow og langt større glæde.

Kender I egentlig jeres egen arbejdsdag? Ved I, hvornår I er mest effektiv, eller hvad der får jer til at lave overspringshandlinger? Kom med foredragsholder og adfærdsdesigner Henrik Dresbøll på en rejse ned i jeres egne daglige arbejdsgange og lær, hvordan I får mere ud af jeres arbejdsdag.

Gennem foredraget får I metoder til at blive bedre til at få opgaverne fra hånden, omlægge dårlige vaner og identificere det, der spærrer for arbejdsglæden. Koncentration og effektiv arbejdstid er begge begrænsede ressourcer. Og dårligt udnyttet tid, forstyrrelser og svækket koncentration, er et enormt problem på de fleste arbejdspladser. Opgaverne bliver sværere, vi når mindre, løser opgaverne dårligere – og har en mindre følelse af succes.

I foredraget her får I værktøjerne til at se og identificere de små tidsrøvere, der fører til mindsket arbejdsglæde, mindre effektivitet og i værste fald mindre fritid. Med afsæt i adfærds- og vanepsykologi får I hjælp til at identificere jeres værste triggers og dårlige vaner. Når I fjerner hverdagens små tidsrøvere, får I mere tid, overskud og energi – både på arbejdet og derhjemme.

Foredraget giver en klar forståelse af vanens psykologi, og hvordan vaner virker og er opbygget, ligesom det bidrager med værktøjer og inspiration til, hvordan I arbejder med vaner – både på det personlige og på det professionelle plan. Få en sjov og medrivende oplevelse, der giver jer energi og mod på at knække vanens magt og skabe en arbejdsdag med mere overskud, bedre tid og langt større glæde.

Henrik Dresbøll foredrag

Hvornår må vi forstyrre hinanden? - om den uforstyrrelige organisation

De fleste har prøvet at blive forstyrret på arbejdet. Støjende kollegaer, telefonens konstante notifikationer og nye mails i indbakken. Men forstyrrelserne er ikke uden konsekvenser. Undersøgelser viser nemlig, at det tager omkring 23 minutter at komme tilbage på sporet i forhold til at løse en opgave.

I dette tankevækkende foredrag, vil Henrik Dresbøll fortæller jer, hvordan I genvinder kontrollen over jeres tid og opmærksomhed. Med afsæt i ny adfærdsforskning og en evidensbaseret model for at bekæmpe distraktioner, vil han ændre jeres måde at tænke på teknologi og distraktioner, men også hvordan I handler og reagerer over for dem. Fra at forstå de indre triggere, der fører til distraktion, til at designe et personligt og uforstyrreligt arbejdsmiljø, viser Henrik jer, hvordan I kan omdanne jeres intentioner til effektive handlinger. I får også praktiske, anvendelige strategier, der vil håndtere de ubehag, der ofte ligger til grund for jeres distraktioner.

Henrik hjælper jer med, at få skabt en ny kultur, hvor dét at være uforstyrrelig bliver en integreret del af jeres hverdag – og samtidig øger jeres trivsel, effektivitet og arbejdsglæde.

Henrik Dresbøll video

Det Første Skridt

Hør Henrik fortælle om, hvorfor det kan være svært at tage det første skridt efter en forandring – og hvordan vi bliver bedre til det.

Kilde: Akademisk Forlag

Henrik Dresbøll video

Det Første Skridt

Hør Henrik fortælle om, hvorfor det kan være svært at tage det første skridt efter en forandring – og hvordan vi bliver bedre til det.

Kilde: Akademisk Forlag

Se foredrag med Henrik Dresbøll

Referencer

Den 24. April 2020 havde vi premiere på vores ’Innovation Friday’ arrangement afholdt som webinar med Henrik Dresbølls inspirerende foredrag om nye vaner. Online var vi op til 185 af vores kollegaer, primært fra Grundfos Danmark, Serbien, Frankrig og Kina. Senere bad endnu flere om adgang til optagelsen af webinaret. Således var udbyttet af sessionen og interessen fra ingeniører fra vores forskellige afdelinger høj. I hans 1 times live webinar satte Henrik scenen og inviterede os alle til at deltage aktivt igennem hele hans præsentation. Han mødte sit publikum i øjenhøjde, trods det globale spektrum af deltagere, og hans topic ramte spot on og gav stof til videre samtaler til vores corona tider ’Virtuelle kaffemaskine’-møder. Henrik har vores varmeste anbefalinger, i forhold til at bringe os nye indsigter, entusiasme samt levere et budskab på en medrivende facon.

Grundfos

Henrik er fagligt helt i top. Han er levende og energisk i sin fremtoning og mærker sit publikum. Han har et smittende humør og bruger eksempler, som alle kan nikke genkendende til. Det spreder naturlig lyst til at lytte og deltage. Vi havde vore arbejdsmiljøorganisation og alle ledere samlet til et oplæg fra Henrik omkring adfærd. Tilbagemeldinger fra deltagerne har alle været super positive.

Rikke Rasmussen

Billund Lufthavn A/S

Super "spot on" foredrag, som ramte ind i noget vi kunne bruge i alle de forskellige organisationer, som vi var samlet på vores internat. Henrik er god til at "læse" rummet, er fagligt super skarp, og god til at få alle med. FED DAG!

Søren Høj Pedersen

Holstebro Ungdomsskole

Spændende foredrag med rigtig god energi fra Henrik Dresbøll, der fik inspireret mange ved at vende tingene lidt på hovedet.

Pia Jenfort

Sundhedscenter Tårnby

Henrik fik på en god og grundig måde faciliteret dagen inkl. oplæg og workshop og lavet koblingen fra hans teori til vores arbejdsplads' praksis. Han var rigtig dygtig til at køre proces og rettede til når der var brug for det og formåede på en konstruktiv måde at danne nye relevante spor som ikke var planlagt på forhånd såfremt det viste sig at være konstruktivt.

Jan Riel Christensen

Vesthimmerlands Kommune

Super foredrag - har fået god feedback fra deltagerne.

Lise Christoffersen

Deloitte

MENY var i starten af maj 2020 samlet en formiddag til en samling i det virtuelle rum. Henrik Dresbøll var på ½ time med '19 gode vaner'. Et super godt og relevant indlæg i den tid alle 'er fanget i'. Vi fik gode input og en række værktøjer til straks at kunne tage sig af vaner vi ville ændre eller nye vaner vi havde fået, som vi ville forstærke og lade blive en del af vores nye hverdag.

Desirée Breel, HR chef

Meny

Jeg har været på mange kurser, men dette har om noget været meningsgivende og direkte omsætteligt i praksis. Har slugt de skarpe betragtninger og er blevet forstyrret på den bedste måde. Fantastisk. Tak for det. Ledelse ER kommunikation - so true.

Marianne Bernstoff Justesen

Seden Skole

Vi havde Henrik Dresbøll på besøg til et spændende foredrag om 'Forandringsledelse'. Selve foredraget blev leveret med inspirerende anekdoter og eksempler, der var let for deltagerne at forholde sig til og konvertere til egen kontekst. Henrik udviste en enestående evne til engageret at formidle sine budskaber og pointer i fin overensstemmelse med den forventningsafstemning, vi på forhånd havde aftalt. Alt i alt et rammende oplæg, som er relevant i et utal af organisationer, der ønsker at have fokus på forandring.

Peter Wrang

IBM

Henrik gjorde os, på en inspirerende og energi- og meningsfyldt måde, klogere på forskningen i- og idéerne omkring menneskers adfærd; hvordan vi kan arbejde med forandringer med afsæt i viden om menneskers vaner, rutiner, motiver, lyster og bevidste og ubevidste veje til beslutninger og handlinger.

Tobias Marling

Dansk Svømmeunion

Super energisk foredragsholder, Weltklasse.

Maibritt Møller

Computerworld

Fint at Henrik havde tilrettet sit oplæg til målgruppen. Henrik er præcis og provokerende og pointerne i oplæget giver anledning til ledelsesmæssig refleksion.

Birgitte Aagaard

PPR, Region Syd

Ramte spot on ift. vores tema

Hans Dines

Nærpension

Henrik leverede en meget overbevisende, takfast, humoristisk og inspirende historie. De 26 deltagende på dagen var med ham hele vejen, lyttende og engagerede. Vi gik derfra opløftede og klar på et sidste ryk inden weekenden stod for døren.

Charlotte Danefeld

Oplevelsesfabrikken

Super foredrag fra Henrik meget motiverende, god energi og god blanding mellem praktiske indsigter og teori. Oplægget blev meget vel modtaget af deltagerne på mødet.

Stine Sander

Postnord A/S

Super energi Henrik Dresbøll mødte op med. Han fik nogle helt klare budskaber sendt ud i lokalet, på en god, sjov og konstruktiv måde, som vores udstillere konkret kunne bruge til noget. Henrik Dresbøll fyldte godt i lokalet og med hans personlighed og formidable formidling var han med til at gøre HUSETs Nytårskur fuldendt.

Susanne Mønster Bork

HUSET Middelfart

Henrik havde forberedt sig på vores branche, som er ret speciel, han ramte spot on.

Benny Bredgaard

Casino Munkebjerg

Henrik var super engageret og nærværende. Han var dygtig til at inddrage hele forsamlingen, og fik hurtigt og elegant konkretiseret de komplekse udfordringer og ønsker, vi gerne ville udvikle på. Det fungerede godt med en handlende tilgang til udvikling og forandring fremfor den tænkende tilgang.

Allan Bjørnskov

UngHerning

Henrik var virkelig god, faglig dygtig, til stede og god til at fange os og hvad vi havde brug for. Sjov på den gode måde, og også lidt pushy på den gode måde - så vi nu også får noget ud af at have haft ham forbi!

Karen A. Forsting

Retsmedicinsk Institut

Godt og inspirerende foredrag. Vil gerne booke Henrik til et andet arrangement.

Martin iversen

DanCenter

Relevant og vedkommende - leveret med tydeligt personligt engagement og fokus på praktisk anvendelighed af de præsenterede metoder/værktøjer/erfaringer.

Peter Wendelbo Jensen

Videnscenter for Velfærdsteknologi / SOSU Nord

Fint og inspirerende foredrag. God til at referere til Fuldkornspartnerskabet og vores virkelighed. Stor ros for det.

Rikke Neess

Fuldkornspartnerskabet

Det var en massiv mængde af viden, erfaring og engagement, som indtog scenen til vores centrale temadag for arbejdsmiljøorganisationen. Med gode eksempler, glimt i øjet og ikke mindst modet til nøgternt at provokere den klassiske tankegang hos såvel medarbejdere som ledere, skabte Henrik Dresbøll et rum for dyb inspiration og refleksion, hvilket gav et stærkt samspil med hans evner til at omsætte teori til praksisnær forståelse med helt konkrete redskaber, så ingen følte sig efterladt kun med luftige forandringsteorier

Københavns Politi, HR-partnersektionen

Det eneste foredraget ikke gør, er at gøre fiaskoen til et show. Henrik Dresbøll behandler emnet med vid, kant og bid - og gør det så salen griner. Samtidigt bliver I klædt godt på til selv at bygge en sund fiaskokultur, der måske kan vise nye veje til succes.

Troels Bech - Ledelsescoach, tidligere træner, sportsdirektør

Sportskommentator

Man kan virkelig mærke at Henrik brænder for sig fag! Han leverede ekspertviden inden for vaneændringer og adfærdsdesign, og formåede at omdanne teori til konkrete eksempler, som vores kunder kan implementere ude i deres virksomheder. Vi var meget glade for samarbejdet.

Malene Hensen

Emply

Super godt

Christian Varming

Bakkeskolen Esbjerg

Tak for at give os et inspirerende foredrag og hands on værktøj i “få det til at ske”. Sygehusvæsenet har fået et fælles værktøj på tværs af sygehuse, centre og afdelinger, som har givet os en forståelse i processen fra intention til handling

Alexandra ‘a Dul

Sundhedsvæsenet på Færøerne

Foredraget præsenterer en velafbalanceret blanding af teori og praktiske øvelser. Det tilbyder dybdegående refleksioner og fremmer engagerende dialoger, både i små grupper og i plenum. Deltagerne får desuden konkret inspiration til at hvordan man i handling kan opnå uforstyrrelighed i både personlige og organisatoriske sammenhænge

Jens Erik Mortensen

borgerservice, Esbjerg Kommune

Det var godt - tankevækkende.

Janni Ellegaard

Ungerådgivningen/Odense Kommune

Der var stor tilfredshed med Henriks optræden, den var inspirerende. Et godt oplæg, og en god struktureret måde at inddrage folk på i sidste halvdel. Det var tankevækkende, hvor langt man kan nå på kort tid med at opstille et koncept, når proceduren er lagt rigtigt an.

Peter Hugger, viceskoleleder

Skanderborg Realskole

Jeg synes det var et relevant, frækt og ambitiøst foredrag.

Gry Czaja

Ranum Skole

Vi må kæmpe evidens tilbage og forstå adfærden bag fake news

Vi lever i en tid med terrorangreb og masseskyderi. Hver gang en menneskeskabt katastrofe finder sted, bliver rygter lynhurtigt spredt på Twitter, Facebook og andre sociale medier. Tit er det falske informationer og konspirationsteorier, der er i omløb. Den gennemgående idé er, at al information er manipuleret, og verden styres af dukkeførere. Alternative medier fra både den yderste venstre og højre fløj fortæller så den egentlige sandhed som modvægt til de etablerede medier, som er købt og betalt af magtens elite. Det er anti-globalisering, anti-elite og en ny informationskrig.

Kate Starbird, forsker ved University of Washington, laver videnskabelige studier af informationskrigen og menneskene i den. Hendes felt er en blanding af datalogi og sociologi. Hun ser på de data, der foreligger, samler trådene og de forbindelser, der er mellem websiderne. Er der en mening bag? Er falske nyheder og konspirationsteorier orkestreret et sted fra? Eller er det individuelle aktører, helt almindelige mennesker, der handler ud fra deres egne motivationer og følelser?

Spredningen af fake news er social medieadfærd. Det er også et spil om magt. Hvem har magten? Hvem har magten til at sprede de “rigtige” nyheder, den såkaldt sande information? Og, som Starbird siger, hvordan forestiller vi os, magten ser ud, hvor holder magten til, og hvad vi kan gøre for at bekæmpe den?

Der er en udbredt tro på, at enten er informationskrigen styret fra et traditionelt magtcentrum. Den har en ideologi, et sæt af værdier, der skal spredes. Eller også består krigerne i den nye mistro til information og etablerede medier af tosser, der konstant skræpper op i kommentarspor og på online-fora.

I moderne adfærdsforskning kalder man det social proof. Vi tænker og agerer lige som de andre. Enten ved at hævde, at informationen er fordrejet, og at nogen eller noget har en ond hensigt med bevidst at lyve for os. Eller også tænker vi, at det nok er harmløst og forbipasserende, fordi det blot er psykiatrisk forvirrede enkeltpersoner, der ser konspirationer overalt. Månelandingen fandt aldrig sted. 9-11 var i virkeligheden et CIA-teater.

Det er den komplekse adfærd, vi må forstå, og som Kate Starbirds forskning er et vigtigt bidrag til. Det handler om at se mønstre i den nye informations- og mediekrig uden at lade sig forføre eller forblinde af de mønstre. For konspirationsteoretikeren leder jo også efter mønstre, ikke mindst for triumferende at afsløre, at sandheden er fabrikeret, og medierne lyver os lige op i ansigtet. Selv om vi godt ved, at vi handler dumt og irrationelt og gør som alle de andre, må vi, fortæller Starbird, finde sammen om en fælles sandhed og objektive fakta. Vi må generobre evidensen.

Fake news og troen på en korrumperet informationsmagt er bekymrende fra et adfærdsperspektiv. For som Starbird siger, hvordan får vi de mennesker, som er dybt inde i konspirationstankegangen, ud igen, og hvordan gør vi befolkningen mere modstandsdygtig? For at genvinde troen på information generelt må vi studere den nye informationskrig og kortlægge adfærden bag den. Og måske forberede os på, at vi alle har blinde pletter: I vores forudsigelige irrationalitet gør vi som sidemanden og lader os rive med af historierne.

Adfærd og fake news

Vi kender det fra Donald Trump. Fra politik, fra sociale medier og fra den såkaldte populisme, som synes at blive mere og mere dominerende. De trænger ind alle vegne: fake news, falske nyheder eller “alternative fakta”, som en talsmand fra Det Hvide Hus for nylig belærte os. Vi ved godt, at i enhver krig eller klassekamp vil der være propaganda og demagogi, som resulterer i ensidige og stærkt selektive informationer. Af samme grund har vi lært at afsløre løgnen, det udokumenterede og forfalskede. Vi bruger evidens, kildekritik, faktacheck osv. for at komme fænomenet til livs.

I 2017 kan det virke, som om løgnen er blevet den nye normaltilstand. Der opstår, som den engelske avis The Guardian skriver, et “økosystem af falske nyheder”: Når modparten snyder, så gør jeg også. Når højrefløjen kan fordreje tingene, ja, så begynder venstrefløjen at gøre det samme. Når det hele skal gå så hurtigt, når nyhedsfrekvensen bliver hidsigere og hidsigere, så skrider realitets-tjekket i svinget.

Her må adfærdspsykologien komme på banen. Hvis vi vil forstå drivkraften i fake news, må vi have en mere realistisk forståelse af menneskelig adfærd. Vi reagerer nemlig på det, der er nemt, til stede, synligt og let opnåeligt. Som Kahneman har lært os, så tænker vi mennesker kortsigtet og ofte irrationelt. Vi har svært ved at vurdere sandsynligheder, og vi er til fals for sociale vaner og ritualer. Vi gør det, de andre gør. Og vi gør det, der virker lige her og nu. Med andre ord: Vi er lette ofre for fake news.

Det afgørende er ikke, om fake news blot er den sidste ondartede mutation i kapitalismen. Eller om fake news er ideologisk neutral: Det er noget, vi producerer, fordi vi ikke kan lade være.

Det afgørende er, at vi bør bruge adfærdsdesign til at puffe os væk fra de magelige og rituelle vaner. Design af adfærd bygger på evidens. I fake news er evidens totalt fraværende. Det er den samlede pakke, vi kender som disciplinen adfærdsdesign, der skal læres, bruges og orkestreres korrekt som bolværk mod fake news. Det gør vi ved at designe løsninger, der blander indsigt fra kognitiv psykologi med teknologi og data, og hvor vi har metoder til kortlægning af, hvordan vi hæmmer det falske i at snige sig ind i vores livsverden. Vi skal have tid til det langsomme, til System 2-hjernen, som er rationel, eftertænksom og strategisk beslutningsdygtig. Og som vel at mærke kan skelne skidt fra kanel. Hver gang, vi erstatter falske nyheder med sande nyheder, laver vi adfærd, der er værd at sprede.

3. juni 2024

Det uforstyrrelige menneske og den uforstyrrelige organisation

”Må jeg forstyrre dig et øjeblik?”. ”Ja, selvfølgelig”, svarer du. Problemet er bare, at undersøgelser peger på, at det tager omkring 23 minutter at komme tilbage på sporet i forhold til at løse en opgave. Vi kender det alle sammen: Støjende kollegaer, telefonens konstante notifikationer og skærmens blå lys, når vi skal sove. Tag kontrollen […]

Læs mere
26. februar 2024

Hvad min egen fiasko lærte mig om forandringer og adfærd og mennesker – læs med og tag selv fiasko-testen

Prøv at brug et minut på at tænke tilbage på en fiasko i dit liv. Hvad lærte du, som du bruger i dag? Tænk så på en succes, du har haft i dit liv, og spørg dig selv om det samme: hvad lærte du fra denne succes, som du fortsat bruger og trækker på i […]

Læs mere
6. oktober 2021

Få det til at ske med den kloge front – adfærdsledelse som katalysator for det menneskelige potentiale

At vi har svært ved at få planlagte forandringer til at ske skyldes ikke mennesker, men organisationer. Visioner, formål, rammer, retning og kommunikation gør det ikke alene. Fokus på samspillet mellem organisationens tilgang til implementering og den menneskelige indretning er afgørende for at få forandringer til at ske. Det handler om lederskab – og det […]

Læs mere
Se foredrag med Henrik Dresbøll

Fiasko - Fjorten menneskeforskere i samtale med Henrik Dresbøll om fiasko og kreativitet

Alle er optaget af at få succes og være kreative – men hvad med fiaskoen? Er fiaskoen kreativ? Er fiaskoen små fejl, der ikke bliver opdaget, eller er det kreative vink om, at kommunikationen eller tingene skal i en anden retning? Denne bog handler om de kreative muligheder ved fejl og fiaskoer.

Klik her for bogen: Fiasko

Uforpligtende forespørgsel på Henrik Dresbøll

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 11 21 31
Henrik Dresbøll
Henrik Dresbøll

4.75 ud af 5 stjerner

Det var en massiv mængde af viden, erfaring og engagement, som indtog scenen til vores centrale temadag for arbejdsmiljøorganisationen. Med gode eksempler, glimt i øjet og ikke mindst modet til nøgternt at provokere den klassiske tankegang hos såvel medarbejdere som ledere, skabte Henrik Dresbøll et rum for dyb inspiration og refleksion, hvilket gav et stærkt samspil med hans evner til at omsætte teori til praksisnær forståelse med helt konkrete redskaber, så ingen følte sig efterladt kun med luftige forandringsteorier

Københavns Politi, HR-partnersektionen Se alle referencer

Foredragsemner med Henrik Dresbøll