– et oplæg med fokus på frivillighed der holder i mødet med foreningsvirkeligheden
Vi genkender dem, når vi møder dem. Ildsjælene….. Dem der står på halgulvet, ude på banerne og sidder i bestyrelserne. Dem som får ”foreningssystemet” til at løbe rundt i små som store foreninger. Men hvem er de - de der frivillige ildsjæle? Hvad er det, der motiverer dem? Hvad kan vi lære af dem, og hvordan får vi tiltrukket næste generation af ildsjæle og alle de andre typer af frivillige, der er brug for en forening?
I efteråret 2024 blev 12 foreningsledere interviewet af Center for Ungdomsstudier omkring deres indgang til frivilligt arbejde. De fleste var udnævnt af specialforbund, og flere af dem havde fået udmærkelser for deres frivillige engagement. Det vigtigste formål med projektet var at undersøge, om der er noget i disse 12 ildsjæles beretninger, som kan hjælpe nutidens foreningsledere i deres praksis for at få flere frivillige. Kan frivillighed sættes på formel?
Til dette er svaret ja – det kan det, men det kræver en kultur, struktur og prioriteter, der understøtter frivilligheden.
Det svar efterlader allerede en del foreningsledere med en vis træthed, fordi vores virkelighed jo ofte er, at vi allerede er overbebyrdede af de mange andre opgaver, som foreningsledelse indebærer.
Oplægsholderne er begge erfarne aktive foreningsledere, og i oplægget er der fokus på, at vi sammen udvikler en praktisk tilgang til frivillighed – altså noget vi konkret kan gå i gang med på mandag!
I oplægget vil vi tage afsæt i følgende findings med fra undersøgelsen af ”ildsjæle”:
- At den mest betydende faktor er, at de bliver spurgt!
- At det sjældent er noget, de har planlagt
- At dem der pt. udfordrer vores praksis og kultur, måske også er dem, der om nogle få
år, prioriterer at bruge tid og ressourcer på at stå i spidsen for den lokale forening?
- At frivillighed ikke kan sættes på formel, og det ikke er til at sige, hvem der bliver
fremtidens ildsjæle?
Med afsæt i dette udvikler vi sammen med jer et bud på, hvordan I som forening - med de ressourcer og kompetencer I har til rådighed - kan oprette en kultur og struktur, hvor I er meget mere proaktive og systematiske i jeres bestræbelser på at invitere ”alle” ind i fællesskabet? Måske særligt overfor unge- og forældremålgruppen, som målt på antal er det måske største (uudnyttede) potentiale?
Oplægget afvikles i samarbejde med Lene Karsbæk, kandidat i idræt med erfaring fra Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, og som udviklingschef i Dansk Håndbold. Hun er pt. forperson i FIF Håndbold og sidder i bestyrelsen for Frederiksberg Idrætsunion.