Knud Romer
4.75 ud af 5
Topanmeldt!4 ud af 5
Knud var god til at snakke ind i den hverdag og det perspektiv, deltagerne har.
Lone Dalager
Odense Kommune
4.75 ud af 5
Topanmeldt!4 ud af 5
Knud var god til at snakke ind i den hverdag og det perspektiv, deltagerne har.
Lone Dalager
Odense Kommune
Der er 300.000 klinisk ensomme mennesker i Danmark. Og på trods af de sociale medier er flere mere ensomme end nogensinde før. Det er en tilstand, som koster jer ti år af jeres livsforventning: I dør af det – og vores forbrug af antidepressive midler – lykkepiller - og selvmordstatistik er blandt de højeste i verden.
Vi skal ikke langt tilbage i tiden, før det at være alene var en luksus for de få. De fleste havde ikke nogen dør, som de kunne lukke bag sig, og sov sammen med dyrene i stalden og sked sammen og endte i en anonym massegrav.
Det begynder at ændre sig med Reformationen, som inderliggjorde den kollektive kirke i et personligt gudsforhold, og slog igennem ved Den franske revolution. Den gjorde enkeltindividet med borgerlige rettigheder og økonomiske egeninteresser til grundlaget for samfundet. Vi fik kirkegårde med navngivne enkeltgrave og toiletter for os selv: ”Privé”, som det hedder – og fængsler med isolationsceller opdragede afvigere til selvdisciplin.
Vores samfund har siden taget udgangspunkt i forestillingen om det private enkeltindivid, der er følelsesmæssigt og økonomisk selvbærende og selvbestemmende og i øvrigt indgår i relationer med andre i sit såkaldte ”sociale netværk”.
Det udspiller sig tydeligt under højtiderne i december. De udgør forskellige grader af ”forskelsbenægtelse” – og det vil sige, hvor tæt man er forbundet med hinanden. Julen er den andægtige enhed med dem, som står jer nærmest: familien – og identitet. Nytår bliver fejret med fint tøj og champagne og fest – og jeres venner, som udgør jeres sociale forbindelser. Og endelig er julefrokosten jeres plads på arbejdsmarkedet, hvor I beviser jeres loyalitet som firmaets mand og kvinde ved at gå op i fælles, sanseløst druk.
Hvis I er alene juleaften. Og ikke er inviteret til nytårsfest. Eller deltager i en julefrokost på arbejdspladsen. Så er I fucked.
Men det kunne være, at samfundet bygger på en forkert opfattelse af, hvad det er, som gør os til mennesker - og hvordan vi bliver til det. For det starter ikke med os selv som et enkeltindivid – tvært imod - og alting kommer udefra. Jeres sprog og jeres adfærd og jeres værdier og forestillinger om tingene er alt sammen socialt formidlede størrelser fra det øjeblik, hvor I slår øjnene og ørerne op.
Hvad med at tage udgangspunkt i relationen og fællesskabet i stedet for et isoleret individ, som ikke findes ud over personnummeret? Måske ville der være færre ensomme i Danmark.
Det danske sprog er et orkester – og I er dirigenten. Hvordan skriver – og taler – man, så nogen gider høre på det? Det er sammenhængen, som bestemmer, hvad der er rigtigt og forkert – og sproget ændrer sig alt efter, hvem man henvender sig til med hvilket budskab.
Det er ikke altid dårligt at tale i klicheer. De skaber gensidig forståelse og fællesskab. Flyselskaber og banker og finansministre gør bedst i at holde sig til sagen, kedeligt og nøgternt. Kreativitet er ikke altid en dyd.
Omvendt kan der være grund til at give den gas – og benytte sig af alle tangenter. Debatindlæg skal være skarpe og pointerede for at nå deres mål. Nogle gange er overskridelsen det rette middel for at vinde gehør: Skandalen er berømmelsens mor – og benzinen bag viral deling.
Men hvordan skriver man i det hele taget godt? Ved at have en ide med det – og rette noget dårligt. Det gælder for tekstforfattere og informationsmedarbejdere og journalister, som det gælder for skønlitterære forfattere – og hvad med et crash-kursus fra én, der har været gennem hele møllen fra Corporate Image Prisen til De gyldne Laurbær?
4 ud af 5
Knud var god til at snakke ind i den hverdag og det perspektiv, deltagerne har.
Lone Dalager Odense Kommune
5 ud af 5
Levende, inspirerende og nærværende. Og tilpas provokerende.
Anita Ernst Skolelederforeningen i Københavns Kommune
5 ud af 5
Godt samarbejde med fordragsholder om indholdet og formen for foredraget.
Lars Danshøjgaard Marie Grubbe Skolen
5 ud af 5
Fantastisk foredrag - og lige i plet i forhold til vores emne og vores forventninger.
Peter Højgaard Pedersen Lilleskolerne
5 ud af 5
Det var helt fantastisk, både rørende, sjovt og vedkommende. Dejligt at være en forsamling “på kanten af stolen” fra først til sidst.
Nanna Holm Danske Diakonhjem
5 ud af 5
Det var fængende, interessant, opsigtvækkende og originalt. Alt i alt bare rigtig godt.
Signe Kulturtjenesten
4 ud af 5
Fantastisk foredrag med et fantastisk begavet, spændende og humoristisk menneske. Stor oplevelse!
Henrik Thorngaard Folkekirkens Hus
5 ud af 5
Knud Romer, gjorde stort indtryk på vores elever. Hans personlighed, viden og erfaring - og ikke mindst fossende og levende ordstrøm, der rakte fra det mindste til det største, rev alle i salen med. Stor succes!
Louise Lindhardtsen Det Internationale Gymnasium