Kamilla Woznica Miskowiak
Professor i kognitiv neuropsykiatri, ekspert i hjernens funktion og udvikling samt førende forsker inden for kognitiv sundhed
Professor i kognitiv neuropsykiatri, ekspert i hjernens funktion og udvikling samt førende forsker inden for kognitiv sundhed
Hjerneforsker Kamilla Woznica Miskowiak gør sine foredrag om hjernens kapacitet og udvikling kompleks forskning både letforståelig og anvendelig. Med fokus på at forbedre mental sundhed ved at styrke kognitiv fitness giver hendes foredrag konkrete redskaber til, hvordan man kan bevare hukommelsen, koncentrationen og hjernens robusthed gennem hele livet.
Vores hjerne er et fantastisk organ, der konstant udvikler sig og tilpasser sig vores omgivelser. Den bliver dog i stigende grad udfordret i en verden og af et arbejdsliv, der kræver konstant opmærksomhed, tilpasning og ydeevne – krav, som hjernen ikke altid er rustet til at håndtere. Knap hver tredje dansker rammes ifølge Sundhedsstyrelsen af stress, og nye statistikker viser, at fire ud af fem på et tidspunkt i deres liv vil få en behandlingskrævende psykisk lidelse.
For at styrke den og udnytte dens fulde potentiale kræver det, at vi træner den – præcis som vi træner kroppen. I dette inspirerende foredrag deler professor i kognitiv neuropsykiatri Kamilla Woznica Miskowiak den nyeste forskning om, hvordan kognitive øvelser i hverdagen kan styrke hjernens plasticitet og aktivitet i frontallappen – vores mentale sundhed.
Foredraget sætter fokus på, hvordan hjernen danner nye forbindelser, når vi lærer noget nyt, bryder rutiner og udfordrer os selv mentalt. Denne form for kognitiv træning kan ikke bare forbedre vores evne til at håndtere komplekse problemer og regulere følelser i svære perioder, men også reducere risikoen for mentale lidelser som depression samt forebygge aldersrelaterede sygdomme som demens.
Forskning peger på, at vi ikke kun skal holde kroppen i form med fysisk at tage trapperne og ikke elevatoren i dagligdagen, men også tage de mentale trapper i hverdagen og udfordre os selv kognitivt på en sjov og overkommelig måde. Med konkrete eksempler viser Kamilla, hvordan små ændringer i hverdagen – såsom at "tage de mentale trapper" – kan gøre en stor forskel for vores mentale sundhed og robusthed. Hun giver praktiske værktøjer til, hvordan vi kan holde os mentalt friske, så hjernen bedre kan modstå aldersrelaterede forandringer og samtidig forblive stærk og fleksibel i en verden, der stiller stadigt større krav.
Dette foredrag giver et nyt perspektiv på hjernens potentiale og inspirerer til, hvordan vi kan skabe et liv med større kognitiv trivsel og robusthed – og derved ikke kun trives bedre her og nu, men også fremtidssikre vores mentale sundhed.
Dobbeltforedrag med Charlotte Koldbye
Vores moderne liv har ikke overanstrengt hjernen – det har underudfordret den. Kamilla Woznica Miskowiak og videnskabsjournalist Charlotte Koldbye tager jer med gennem hjernens livsfaser og forklarer, hvordan hjernen udvikler sig og fungerer i praksis. Med indsigt fra forskningen viser de, hvordan vi kan reducere risikoen for kognitivt forfald og bevare hukommelsen og koncentrationen livet igennem.
Foredraget tager afsæt i bogen ”Hjernegymnastik -positiv anstrengelse og mental skaprhed”, som de har skrevet sammen, og byder på konkrete råd og metoder til at styrke hjernen: fra husketeknikker inspireret af oldtidens Grækenland til, hvordan virtual reality kan træne hjernen. Sammen med Charlotte Koldbye viser Kamilla, hvordan mental træning ikke blot skærper de kognitive evner, men også styrker livskvaliteten. En stærkere hjerne er ikke kun et spørgsmål om talent – det er et spørgsmål om træning.
Foredraget er en øjenåbner, der giver jer redskaberne til at udnytte hjernens fulde potentiale. Charlotte Koldbye har en omfattende baggrund som videnskabsjournalist. Gennem mange år har hun arbejdet i medier som DR, Radio 24Syv og Experimentarium, hvor hun formidler naturvidenskab til både børn og voksne. Hun har også udgivet flere bøger, herunder bestsellerne “Mig og Min Hjerne” i 2019 og biografien “Niels Bohr, det beskedne geni” i 2022.
Kamilla Woznica Miskowiak er professor i kognitiv neuropsykiatri ved Københavns Universitet og leder af forskergruppen NEAD ved Psykiatrisk Center København og Københavns Universitet. Hun forsker i hjernen hos mennesker med psykiske lidelser og metoder til at forbedre hjernefunktion og kognitiv fitness. Kamilla Woznica Miskowiak er en prisvindende forsker, der har udgivet mere end 250 videnskabelige artikler og har modtaget over 30 internationale hæderspriser og forskningsbevillinger. Sammen med videnskabsjournalist Charlotte Koldbye er hun desuden afsender på bogen ”Hjernegymnastik - vores kognitive evner skærpes ved anstrengelse”.
Fra en tidlig alder var Kamilla optaget af at finde løsninger på komplekse problemer. Hendes forskningsrejse tog for alvor fart med en ph.d. fra University of Oxford, hvor hun studerede EPO’s effekt på hjernen og kognitive funktioner med brug af hjerneskanninger. Denne passion for hjernens regenerering og hjernefunktion har siden gjort hende til en pioner inden for udviklingen af nye behandlingsmetoder for hukommelses- og koncentrationsbesvær for mennesker med depression og andre psykiske lidelser. Kamilla Woznica Miskowiak gør op med den gængse opfattelse af, at de konstante indtryk vi modtager fra sociale medier, skærme o.l. overanstrenger vores hjerner. Ifølge Kamilla Woznica Miskowiak er vores hjerner ganske vist overstimulerede, men de er på samme tid underanstrengte i en digital tid, hvor vi oplever stigende mistrivsel og stress. Med de digitale hjælpemidler og nemme løsninger i hverdagen glemmer vi nemlig at tænke selv og dermed træne hjernens funktioner. Kamilla kombinerer i sine foredrag banebrydende forskning med praktiske råd til at styrke vores hjerner og formidler sin viden på en engagerende og tilgængelig måde.
Deltagerne får ikke blot indblik i, hvordan hjernen præges gennem livet, men også konkrete værktøjer og øvelser til at styrke den kognitive sundhed. Med et mål om at forbedre menneskers kognitive sundhed og livskvalitet inspirerer Kamilla Miskowiak til handling – og til at tænke nyt om vores fantastiske hjerne.