I sin bog om aldring og hjerne, “Godt nyt om gamle hjerner” (2020), skriver Henning om nogle af de gode nyheder i hjernens livskarriere, der er kommet til udtryk efter den seneste forskning – og det er netop nogle af disse, dette foredrag handler om.
Det er almindeligt at fokusere på det, som vi bliver dårligere til med alderen, for eksempel at huske navne. Men dette betyder ikke så meget, for vigtigere er det, at vi med årene kan udvikle kompetencer, der er forudsat af, at vi har nogle år på bagen. Henning omtaler dem som "seniorkompetencer"; altså evnen til at se detaljer i større sammenhænge, til at genkende mønstre i komplicerede problemstillinger og evnen til at se en sag fra flere sider, herunder at se en sag fra andres synsvinkel.
Samtidig bliver vi med alderen bedre til at kontrollere vores følelser, hvilket kan være vigtigt, når der skal træffes beslutninger i komplicerede sager, for eksempel i ledelse og indenfor politik. Det er dog vigtigt at pointere, at seniorkompetencer ikke kommer af sig selv, men forudsættes af læring og udvikling.
I foredraget kan du også blive klogere på, hvorfor der i de nye generationer vil være færre personer med demens. I det hele taget er der meget godt nyt om gamle hjerner!