Med baggrund i erfaringer fra projektet "Kandidaterne" gennemgår Frede, hvordan man med udgangspunkt i humor, fysiske test, blodprøver, interviews, samtaler og vejledning når ind til unge, der er fanget i meget dårlige vaner samt store fysiske og psykiske udfordringer.
I forløbet, hvor frivillige mentorer mødes med unge, arbejdes der med ”det hele menneske”, hvor emner som læringsstile, karakterstyrker, positiv psykologi og personlig udvikling indgår i samspil med fokus på vaner, rutiner, livsmestring og sundhed. Et gennemgående mål er at finde ind til de unges evner og talenter.
Frede vil i foredraget beskrive, hvordan udsatte børn og unge ofte fejltolkes og fejlbehandles i et system, der ofte forsømmer at fokusere på de unges egentlige udfordringer, herunder vitamin-og mineralmangel, overfølsomhed og livsstilsproblemer. Sociale instanser og uddannelsessystemet forsømmer ofte at fokusere på unges styrker og talenter, og anvender i for ringe grad dialogen og ”den gode samtale” i mødet med de unge.
Omkring 130 udsatte unge har deltaget i projektet fra seks kommuner, og resultaterne har været særdeles positive. Programmet har vist sig at afhjælpe en lang række fysiske og psykiske udfordringer som ADHD, angst, depression, søvnløshed. Efter et forløb i Randers og Aalborg er hele 80% af de unge kommet i job eller uddannelse.
Projektet blev sammen med Landsforeningen Talentspejdernes øvrige mentorprojekter nomineret til årets Lillebror Pris i 2019.