Dennis Nørmark foredrag Gid min chef var høvding - sådan får vi de ledere, vi fortjener
En høvding er alt det modsatte af, hvad mange ledere er i dag: lyttende, empatisk, opmærksom på forskellige behov og den, der holder sammen på det hele. Inspireret af ledelse i forhistoriske samfund giver Dennis Nørmark i foredraget sit bud på, hvordan en leder bliver en, der er værd at følge som en høvding.
Dårlig ledelse er den største udfordring i danskernes arbejdsliv. Historier om mobning, magtmisbrug, mistrivsel, krænkelser og tyrannisk adfærd står i kø. Ledere lader stå til og tillader en kaotisk eller utryg arbejdskultur, eller de skaber den selv. For at vende skuden skal lederen blive mere modig og bruge sin magt med respekt for fællesskabet.
Både medarbejdere og ledere skal være med. For som medarbejder har man selv et ansvar for at skabe den arbejdsplads, man drømmer om. Man må selv sige fra, når chefen skaber et uudholdeligt arbejdsmiljø, og være medskaber af de bedste rammer for indflydelse og forandringer. Det handler om, at ledere i virkeligheden skal vælges af deres ansatte. Måske helt konkret. Magt er noget, man gør sig fortjent til. Det er ikke noget, man tager. Det er en visdom om ledelse der har tusindvis af år på bagen men som det moderne menneske har glemt.
Foredraget er baseret på bogen ”Gid min chef var høvding”, som Dennis Nørmark har skrevet sammen med antropolog Christian Groes. En bog der markerer en revolution i måden, vi tænker om ledelse og magt på. En leder skal altid være til for fællesskabets bedste og ikke omvendt.
Dennis Nørmark foredrag Ufrihedens pris – hvordan vi lærte at tro, at vi ingenting kan?
I dette foredrag argumenterer Dennis, for, hvordan mange virksomheder og organisationer misser et enormt uudnyttet potentiale, i den frihed og selvbestemmelse deres medarbejdere og ledere aktuelt ikke har. Alt for længe har vi i Danmark primært ledet ud fra en overbevisning om, at vi ved at give folk mere frihed og fjerne regler og systemer fra dem, risikerer vi at gøre verden mindre tryg, mindre effektiv, øge antallet af fejl og ultimativt mindre produktive. Vi leder ud fra en tro på, at friheden er noget vi må ofre i takt med at verden bliver mere kompliceret. Ud fra denne overbevisning har vi indrettet samfundet og vores organisationer således, at friheden og selvbestemmelsen er blevet gradvist mindre.
Men vi har fået vendt tingene på hovedet: Frihed er ikke dyrt. Til gengæld er den ufrihed vi pådutter hinanden en skjult omkostning vi sjældent medregner. I foredraget giver Dennis sine anvisninger på, hvordan vi overskueligt kan få raskmeldt de dysfunktionelle organisationer, så tidens mange ulykkelige og stressede ansatte, via distribueret ledelse og selvorganisering, igen kan opleve ægte arbejdsglæde og ledelse der nytter.
- Hvordan frihed i arbejdet kan skabe både mere produktivitet og mere motivation
- Hvordan vi går fra skadelige hierarkier og til nyttig og naturlig autoritet
- Ophøjelse af selvorganiseringen – mennesker i fællesskab, kan gøre utrolige ting
- Hvordan ledelsen kan koncentrerer sig om det der faktisk efterspørges: Ikke mere stress over arbejdsopgaver, der slet ikke bør ligge på deres bord, men i stedet hos medarbejderne
Foredraget er med afsæt i Dennis’ bog, “Ufrihedens pris”. Bogen viser både nogle inspirerende cases fra den preussiske hær, primitive jæger-samler samfund og helt frem til moderne selvledende organisationer. Pointen er at over århundrederne er en nyttig lære omkring frihed, og selvbestemmelse gået tabt i et alt for ensidigt fokus på ledelse der skader medarbejdernes performance og overbebyrder deres ledere.
Dennis Nørmark foredrag Pseudoarbejde
Aldrig har vi haft flere effektiviseringer og digitale løsninger, der burde frisætte mere tid til kerneopgaven, og aldrig har vi brugt vores tid på flere overflødige ting. I hvert fald ifølge Dennis, der sammen med filosoffen Anders Fogh Jensen har udgivet debatbogen ”Pseudoarbejde – hvordan vi fik travlt med at lave ingenting”, der øjeblikkeligt strøg til tops på bestsellerlisten.
Igennem foredraget stiller Dennis skarpt på alle de overflødige opgaver, vi fylder arbejdstiden med. Alle de møder, rapporteringer, e-mails, registreringer, PowerPoint præsentationer, målinger, policies og andre selvopfundne arbejdsopgaver, der forhindrer os i at skabe værdi, innovere og først og fremmest skabe en meningsfuld arbejdsdag. Et problem, der plager det private erhvervsliv mindst lige så meget som det offentlige.
I foredraget vil Dennis fortælle om, hvad pseudoarbejde er, hvor udbredt det er og hvordan det kunne gå så galt. Foredraget er en provokerende og øjenåbnende indsigt i de arbejdsopgaver, vi spilder hinandens tid med, og de simple ændringer medarbejdere og ledere kan implementere, for at trække tæppet væk under administrative overflødigheder og vrangforestillinger om, hvad der faktisk er vigtigt.
Vi har alle travlt, men hvad har vi egentlig travlt med?
Dennis Nørmark foredrag Fremtidens Arbejdsliv - sådan vinder I konkurrencen om arbejdskraften
I disse år rykker de tektoniske plader under vores arbejdsliv for alvor rundt. Corona-pandemien var det største naturlige eksperiment med vores arbejdsmarked i nyere tid, og det efterlod nye erfaringer og blivende forandringer. Men mere er på vej, og fastholdelse og motivation af medarbejdere afhænger af, at nye ønsker om frihed, mening og fleksibilitet, samt at en anden form for ledelse bliver imødekommet.
Med udgangspunkt i danske og internationale undersøgelser kommer vi rundt i de overraskende forandringer der sker i øjeblikket og hvilke krav det det stiller til arbejdspladserne. Hvad er “quiet quitting”, skal vi helt lukke storrumskontoret og er der overhovedet brug for ledere i fremtiden?
Dennis Nørmark foredrag Hvor mærkelige er danskerne?
Vi synes ikke selv, at vi er særligt specielle her i Danmark, men det er ikke, hvad andre mener om os. Faktisk har vi som danskere i høj grad brug for at blive bekendt med vores egne blinde vinkler: For hvad er det ved vores egen adfærd, som er anderledes, udfordrende og i hvert fald underligt for dem, der ser på os udefra? Noget kunne nemlig tyde på, at vi på mange områder er ret anderledes fra resten af verden.
I dette foredrag får I et underholdende og informativt indblik i, hvad det er, danskerne skal være opmærksomme på i kulturmødet med andre. Hvad er særligt for denne lille stamme, og hvordan påvirker det den måde, vi mødes på arbejdspladsen, privat og i den daglige kontakt med os. Få en øjenåbnende adgang til, hvordan andre ser os, og udlændinge vil endelig få bekræftet, hvad de har vidst hele tiden og ikke mindst få forklaret, hvorfor danskerne er så underlige.
Dennis Nørmark foredrag Kulturforståelse for stenalderhjerner
Det er krævende at møde folk fra andre kulturer. Ofte går det galt, og man står tilbage med misforståelser, frustrationer og spildte chancer efter sit ”kulturmøde”. I dette foredrag fortæller Dennis om, hvad der sker, når vi møder andre kulturer, og hvad vi kan gøre for at forstå hinanden bedre og skabe de optimale rammer for samarbejde over kulturforskellen. Vores hjerner er bygget til en virkelighed med folk, der ligner os selv, men nutiden kræver af os, at vi forstår, hvor mennesker er forskellige her i verden, forbereder os på denne forskel, og handler ”kulturelt intelligent” i forhold til den. Foredraget er en bred introduktion til disse forskelle, og hvordan vi bygger bro imellem dem.
For én ting er sikkert. Verden bliver ikke mindre global men mere, så det er på høje tid at optimere fortidens hjerner til nutidens virkelighed.
Dennis Nørmark foredrag Workshop: Pseudoarbejde - Definér det, spot det og eliminer det
Begrebet ‘pseudoarbejde’ har ramt Danmark klokkerent. Både som privatpersoner og ansatte mærker vi, at der er noget om det, forfatterne bag bogen af samme navn pointerer. Deres udsagn, ”Hvornår fik vi travlt med at lave ingenting?”, er potentielt en overdrivelse, men få er i tvivl om, at dele af de rutiner og opgaver de selv eller kolleger har, formentligt ikke giver nogen direkte værdi og mening, hverken for dem, der udfører arbejdet eller den organisation, som de er en del af.
Men er der pseudoarbejde i jeres organisation? Hvordan vil I definere det? Hvordan vil I spotte det? Og hvordan vil I eliminere den del af pseudoarbejdet, som I ønsker at komme til livs?
I sine workshops om pseudoarbejde, gør Dennis rede for begrebet og introducerer en simpel oversigt til at spotte og definere pseudoarbejde i jeres organisation. Sammen med Dennis definerer I udfordringerne hos jer og finder ud af, hvor i jeres organisation pseudoarbejdet findes. Dernæst sættes der fokus på konkrete tilfælde, og I får inspiration og værktøjer til at komme pseudoarbejdet til livs. Dennis udfordrer jer, og I får mulighed for at udfordre ham.
Påstanden er klar. Stort set alle organisationer har pseudoarbejde, og de fleste medarbejdere og ledere kan finde pseudoarbejde i deres arbejde. Alle private virksomheder kan gøre noget ved det her og nu – mens en del offentlige instanser lider under politiske beslutninger, der delvist stiller lovkrav om indsatser, der må karakteriseres som pseudoarbejde. Her vil den enkelte medarbejder til tider skulle begå civil ulydighed, hvis de selv skal bidrage til at komme pseudoarbejdet til livs.
Målet med dagen er bl.a., at alle deltagerne får defineret minimum én ting, de ikke længere gør efter workshoppen. Et projekt, en opgave eller en rutine, der skrinlægges, selvom den var vedtaget. Dagen byder på cases og konkrete indsigter og værktøjer – f.eks. at opsætte simplicity regler, der betyder, at vi aldrig implementerer en ny SOP, uden at fjerne 2 andre. Dennis’ ambition med dagen er også, at alle forstår, hvad de konkret kan gøre for at frasige sig pseudoarbejde, når man godt ved, at den indsats, man bliver bedt om, er tåbelig.