Blog
Udsæt dig for sundt chok og bliv sundere, stærkere og gladere
Tilbage til blog27. februar 2024
Blog
27. februar 2024
TRÆD UD AF DIN MAGELIGHEDSMARGIN
Har du vænnet dig til, at alt skal være behageligt, intet må gøre ondt eller føles stressende? Du tager varmt tøj på, inden du mærker kulden, du spiser, før du er sulten, og du undgår situationer, der kan virke skræmmende? Hele tiden undviger du det potentielt ubehagelige, fordi du er så godt tilpas inden for det, jeg kalder din magelighedsmargin?
Igennem menneskets evolution er vi i den vestlige verden blevet mere og mere magelige. Vi har skabt værktøjer, der gør det let for os at komme igennem livet med mindst mulig indsats. Vi bor i isolerede huse med centralvarme, vi transporterer os i biler, vi har rigeligt med mad at spise, og sjældent behøver vi at blive forpustede, vi tager bare rulletrappen. Når vi sidder derhjemme i bløde sofaer og kigger på vores skærme, ser vi selvvalgte serier, der forstærker, hvad vi allerede synes og mener, vi kan føle os kloge og godt til mode. Ikke engang på sociale medier bliver vores meninger udfordret, for algoritmerne forstærker bare de tanker, vi allerede har. Vi er trygge og komfortable i vores huler.
I vores hverdag passer vi stadig mere på ikke at komme til skade eller tage chancer. Overalt støder vi på sikkerhedsregler, og mange af dem er opstået af frygt og katastrofetanker. Vi overfører også vores egen frygt til ungerne, der begynder at konsekvensberegne, når de klatrer i legetårne, der ellers allerede er designet til mindst mulig risiko. Vi fortæller dem, at de skal have skridsikre sko på, så de ikke glider på glatte underlag, for de kunne falde og slå dig frygteligt. De skal have cykelhjelme på, når de kører på løbehjul på legepladsen, og håndledsbeskyttere, så de ikke brækker deres knogler, hvis de, mod vores kraftige advarsler, skulle køre stærkt og falde på rulleskøjter. De forbydes at gå uden for en dør uden overtøj og tvinges til at medbringe drikkedunk og snacks, bare de skal på legepladsen henne om hjørnet. De kommende generationer bliver således produktet af vores ængstelighed. For mig at se er den magelighedsmargin et kæmpe problem. For vi er skabt til at udfordre os selv. Vi er skabt til udfordringer, farer, sult og kamp.
Gør noget ubehageligt hver dag og bliv gladere.
Når vi udsætter os selv for frivilligt, kortvarigt og kontrolleret ubehag, bliver vi modstandsdygtige over for hverdagens stress og virvar.
Det vi er bange for, eller ikke synes er behageligt, har vi ikke lyst til at møde, og derfor går vi i en stor bue udenom. Det kaldes undgåelsesadfærd og er angstens vigtigste redskab. Angsten sniger sig ind som en usynlig gas og overbeviser dig om, at du ikke har lyst, at du ikke behøver. Hvis du er bange for mørke, hvisker angsten dig i øret, at du bare kan lade lyset brænde. Angsten vil have dig til at undgå det, den vil beskytte dig mod. Om det er mørke, konflikter eller noget helt andet, så er det angstens strategi at undvige og gemme det farlige væk. Men jo mere man sover med lyset tændt eller holder sig væk fra farlige situationer, jo større vokser trolden under sengen sig.
Derfor er det vigtigt, at dit nervesystem er gearet til at være i ubehag. Hvis du aldrig har prøvet modstand, men kun har fået ros og er blevet klappet på ryggen, bliver du paf, når du første gang bliver kritiseret. Hvis du aldrig har presset din krop med hård fysisk aktivitet, bliver det et kæmpe chok, når du en dag er nødt til at løbe for livet i en katastrofesituation. Hvis du aldrig har haft kroppen fyldt op med adrenalin og kortisol og været bange, fordi du skulle gøre noget udfordrende, kan du opleve det meget voldsommere, når du pludselig ikke kan undgå situationer, du tidligere har afholdt dig fra.
Livet er fuldt af nederlag, afvisninger, lidelse og sorg. Du kan ikke gå gennem det uden at opleve stærk fysisk og mental smerte. Du vil miste mennesker, du elsker, du vil opleve nederlag og fiasko, og de fleste af os vil opleve reel fare, ulykker og uretfærdighed. Ifølge statistikken vil du sågar have stor sandsynlighed for at udvikle angst og/eller depression.
Jeg arbejder som psykolog i mit center i Sydhavnen med at stresse nervesystemet hos mine klienter og kursister. Giver dem så meget adrenalin og kortisol i kroppen at det svarer til at være ildrasende eller hunderæd. Når du frivilligt, kortvarigt og kontrolleret træner dit nervesystem i at være i stress, så udfordrer du din undgåelsesadfærd, trodser angsten og bliver dermed mere modig, handlekraftig og glad.
Jeg har aldrig haft så hurtige og positive effekter hos mine klienter som siden jeg startede i Innercise og begyndte at udsætte dem for åndedrætstræning, kulde- og varmeeksponering.
Kom af med stress ved at stresse kroppen frivilligt.
I mine foredrag giver jeg altid værktøjer, der hurtigt effektivt og mærkbart kan træne dit nervesystem til at være selvregulerende, så du frivilligt kan skue op og ned for dit stressniveau. Op når du har brug for energi og fokus og ned, når du skal slappe af og restituere. For selvfølgelig skal vi ikke gå rundt og pine og plage os selv, bare for at forberede os på verdens ulykker. Vi skal nyde livet og være glade. Det er dog intet der kommer gratis og hjernen er designet på en måde, så den belønner dig med lykkehormoner, efter du har ydet en indsats. Jeg plejer at sige, at på bagkanten af maximal stress ligger dyb indre ro. Derfor skal du ikke slappe af for at slippe af med stress, men derimod stresse yderligere op for at falde til ro.
Så hop ud i det. Gør noget du ikke har lyst til. Yd en indsats, om det er at hoppe i havet om vinteren, eller rejse dig og holde en tale til en fest, så bliver du gladere, sundere og stærkere når du træder ud af din magelighedsmargin.
I min bog ”Sundt chok” beskriver jeg 7 domæner, hvor du kan gøre hurtigt fremskridt i din mentale trivsel ved at udfordre din undgåelsesadfærd. Åndedrætstræning, kuldeeksponering, varmeeksponering, fysisk træning, kropssprog, faste og sårbarhed.
Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter og gør dit arrangement til en succes.