Der registreres hvert år 8.000 nye tilfælde af demens i Danmark ifølge Nationalt Videnscenter for Demens. Helt op til 400.000 danskere er pårørende til en person med demens. Demens er en alvorlig sygdom, som rejser mange spørgsmål. Hvordan forebygger man demens? Hvordan takler man den sorg, sygdommen kan sprede i familier og vennekredse, når tragedien rammer? Hvad er demens overhovedet? Vores foredragsholdere kan besvare alle spørgsmålene afhængigt af, hvad I har brug for at vide mere om.
Nedenunder har vi tre bud på foredragsholdere, der på hver sin måde takler emnet. Der er både mulighed for at høre om demens samt forebyggelse af sygdommen fra overlæger og hvordan man takler sorgen, når man mister en vigtig person i sit liv langsomt, hvis man er pårørende til en person med demens.
Bente Klarlund er overlæge på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet, og leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed. Bente holder humoristiske, tankevækkende og inspirerende foredrag og kurser om sundhed og fysisk aktivitet, som målrettes almindelige borgere, sundhedsfagligt personale, politikere og andre beslutningstagere.
Kan risikoen for demens nedsættes?
I dette foredrag fortæller Bente Klarlund, hvordan man kan forebygge risikoen for demens. Lær om, hvad der er godt og skidt for hjernen - for i Danmark alene lever over 84.000 mennesker med en demens-diagnose. Der er ingen garantier mod sygdommens udvikling, men der er meget den enkelte kan gøre for at forebygge risikoen for at blive ramt af den frygtede hjernesygdom.
Teolog og forsker Jørn Henrik Olsen holder bl.a. foredrag om livets sorg og smerte. Han er en efterspurgt, engageret og nærværende formidler, der ofte får overvældende positive reaktioner for sine levende og livsnære foredrag. Selvom der behandles emner, som er tunge og tabubelagte i Jørns foredrag, så har han humoren med hele vejen igennem.
Sorg - når man mister langsomt
Demens og Alzheimers rammer også den lidendes pårørende. Når en elsket langsomt forsvinder, bringer det en lige så langsomt voksende sorg og smerte med sig. I dette foredrag fortæller Jørn Henrik Olsen, hvordan vi kan forstå sorgen og hvad vi kan gøre, når den rammer os.
Troels W. Kjær er hjerneforsker og overlæge ved Neurofysiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital og professor ved Københavns Universitet. Troels er en af landets førende eksperter på hjernen og den måde, den påvirkes på - både negativt og positivt i den forstand, at hjernen kan slibes skarp som en kniv med den rigtige træning.
Den normale og den syge hjerne
I foredraget ser Troels W. Kjær på hvordan hjernen er sat sammen og hvad der sker, når den bliver syg. Hvor fokus skal ligge, er helt op til jer. Troels kan fortælle om alt fra demens til afhængighed og opmærksomhedsforstyrrelser. Han blander seriøsitet med humor i denne mere faktuelle tilgang til demens og andre hjernesygdomme.
Find flere foredrag om demens her.