Gå til primært indhold Gå til footeren

Mit bedste råd til virksomheder og organisationer der overvejer at bruge ChatGPT i deres daglige arbejde? Se at komme i gang

Mit bedste råd til virksomheder og organisationer der overvejer at bruge ChatGPT i deres daglige arbejde? Se at komme i gang
Preben Mejer
IT-ekspert og ekspert i kunstig intelligens

“Det, vi ser lige nu, er den vildeste teknologiske udvikling, vi har oplevet. Det kommer til at overskygge internettets fremkomst” har du udtalt i en artikel på Kommunikationsforum. Kan du uddybe, hvad det er, der foregår disse år med kunstig intelligens og den nye AI-baserede robot ChatGPT?

De fleste af os er nok enige om, at den vigtigste nye teknologi der er kommet de sidste 20 år er internettet. Uden det ville der stadig være køer foran banker, posthuse, og der fandtes Blockbuster butikker, hvor man lejede en video i stedet for streaming. Software blev købt i pakker og krævede specialister for at installere, i stedet for en app der downloades på sekunder. En rejse eller en flybillet krævede en tur til et rejsebureaus kontor, og jeg kunne blive ved. Vores liv, arbejde, underholdning og oplevelser er totalt forandrede takket være internettet. Det der sker nu vil overgå denne udvikling. Kunstig intelligens vil tage over på mange områder, jobs vil forsvinde – nye komme til. Besværlige opgaver vil gå samme vej. Oplevelser og underholdning – eller uddannelse – vil blive noget man tilpasser individuelt. Vælg din egen slutning på Oppenheimer, eller ”køb det jeg mangler”, eller find det bedste og billigste mobil selskab.

 

Flere og flere brancher har allerede set negative konsekvenser ved AI, fx oplever Amazon boghandlen, at der bliver skrevet bøger med kunstig intelligens som derefter udgives under kendte forfatternavne, uden deres vidende. Hvordan skal vi herhjemme og evt. dansk lovgivning forholde sig til problematikker som disse?

Ligesom da internettet i sin tid kom skal vores lovgivning justeres og omfatte alle de her nye muligheder. EU er faktisk i gang med et større lov-kompleks der skal beskytte EU borgere – og det kan vi jo i et vist omfang læne os op af. Copyright er en del af udfordringen. EU vil kræve at tekster der er skrevet af AI får et mærkat, så man kan se det her er kunstig skabt. Det at bruge andres navne er allerede ulovligt, men der er mange andre udfordringer. Hvem ejer mine data, og kan en risikoprofil vurderet automatisk af AI fx medføre, at jeg ikke kan blive opereret, fordi jeg er et dårligt liv? Chatbots der kan opleves som mennesker bruges allerede, og hvad med nemme ofre – ældre mennesker, børn osv. De er taknemlige ofre for manipulation, og jeg kunne blive ved. Overordnet er den EU-lovgivning der er på vej fin, vi skal så i Danmark have lidt ekstra med. Også retningslinier for brug, så vi altid har en menneskelig bagstopper ved beslutninger der vedrører mennesker, for eksempel hvor meget hjælp du kan få af det offentlige. Den slags må aldrig overlades til en robot, men gerne til et menneske, der så bruger en robot som værktøj.

 

Elon Musk og 1.100 andre tech-folk og eksperter har underskrevet et brev, hvori de ønsker at få udviklingen af AI sat på pause i et halvt år. Hvad er det, de frygter og gerne vil opnå?

Musk og co. er med god grund bekymret for, at det her kører fra os, og vi kan få alverdens former for dårlige oplevelser, hackere der får super kræfter, svindel og bedrag, og i sidste ende AI-udløste katastrofer – en ny Coronakrise og hvad ved jeg. Onde kræfter kan misbruge AI – og vil forsøge at gøre det. Desværre er det ikke muligt at sætte udviklingen på pause, og de onde kræfter er allerede i gang med AI. Det eneste vi kan gøre er at bekæmpe de onde kræfter ved hjælp af AI.

 

Kan du forklare, hvad kunstig intelligens er, så alle kan forstå det?

AI – artificial intelligence – kunstig intelligens – er dybest set en eller flere algoritmer og en masse data. En algoritme kunne man også kalde en opskrift, en opskrift på lasagne eller Aperol Spritz er en slags algoritme. Det specielle ved AI er, at algoritmerne kan tage ved lære og justere sig under vejs. Mængden af data er så deres viden, det som de står på. GPT er den vildeste form for AI lige nu.

GPT står for generative, det betyder at GPT genererer / skaber noget = et svar, baseret på dine spørgsmål, eller prompts som de hedder.

P står for Pre-trained. Det vil sige at den er trænet hjemmefra. Godt og grundigt, baseret på det meste af det samlede internet frem til 2021.

T står for Transformer, og det er faktisk nøglen til det hele, for det betyder at GPT ikke bare forstår ord, men sætninger, og det enkelte ords betydning i sætningen. Derfor er det vildt, og det er bygget på mange års forskning.

 

Hvad er fordelene ved kunstig intelligens og AI-baserede værktøjer som fx ChatGPT?

Som en journalist på Børsen sagde – det er ligesom at have en pisse intelligent arbejdskollega der hele tiden er klar til at hjælpe.

Effektive søgninger, hjælp til tekster, referater, billeder, konverter et referat til PowerPoint, forkort denne tekst, eller gør den længere, eller sjovere. Jeg har lige været til en fest, hvor to af talerne var skrevet af GPT. Det bliver selvfølgelig lidt upersonligt, men så kan man jo selv brodere videre på dem.

 

Hvordan ser du fremtiden for fagfolk som fx grafikere og tekstforfattere? ChatGPT kan både skrive artikler, udregne formler og generere hashtags og nyhedsbreve. Hvordan skal vi forholde os?

Der vil altid være brug for grafikere og tekstforfattere på et højt niveau, men mange af rutineopgaverne forsvinder. Oversæt denne brugsanvisning eller dette dokument til polsk, eller skriv en tekst til en vin-etiket eller andre former for banale opgaver vil forsvinde. Alle professionelle bør lege med det her, og forsøge at bruge det. Ligesom da PC’en kom, og efter den internettet, hvor vi gradvist lærte at bruge det her i vores hverdag og vores arbejde.

 

Bør danske virksomheder og organisationer implementere AI i deres daglige arbejde, hvis ja, hvorfor? Hvis nej, hvorfor ikke?

Ja, fordi der ligger en kæmpe produktivitetsgevinst i det her. Microsoft er på vej til at lancere noget der hedder Co-pilot, som er et hjælpeværktøj inde i Office pakkerne, og dem der har prøvet det taler om, at det øger deres produktivitet med 40-60 procent. Fra referater til PowerPoint, eller fra stikord til længere dokument, eller at oversætte til polsk og checke lovgivningen omkring salg af ejendomme i Polen, og så videre. Ja, fordi der er funktioner der delvist kan automatiseres, og faktisk give en bedre service, kundecentre for eksempel. Der ligger også muligheder for at bruge AI til at skabe helt nye produkter.

NEJ, fordi der er et sæt sikkerhedsmæssige udfordringer man skal være bevidst omkring. Kildekritik, hvor kommer det her fra fx, Copyright, hvis nogle af firmaets følsomme oplysninger slipper op i Cyberspace, etik og moral får også en ny dimension. Alt dette skal man have retningslinjer og en politik for, og så er det ellers bare et uforbeholdent ja.

 

Hvad skal vi være særligt opmærksomme på, når vi bruger kunstig intelligens i vores arbejde? Og ikke mindst i vores samfund generelt? Hvilke etiske overvejelser bør vi gøre os i forhold til fake news, brugerdata og privatliv fx?

Arbejdsmæssigt skal firmaet udstikke retningslinier som sagt, og både firmamæssigt og privat kommer EU lovgivningen os til hjælp. Ligesom vi i dag har GDPR med beskyttelse af borgerdata og så videre, vil der komme lovgivning. Men internet er jo som bekendt globalt, så man kan nemt komme ind i noget der ikke er beskyttet, hvis man f.eks gamer på en server i Kina. Fake News vil nå nye højder, man vil kunne opleve live radio og TV med falske personligheder, jeg så et interview med Putin – all fake – for nylig. Så man skal være endnu mere bevidst om kildekritik, og om hvor man går hen, hvem man bruger end nogensinde før.

 

Dit bedste råd til virksomheder og organisationer, der gerne vil bruge ChatGPT i deres daglige arbejde?

Se at komme i gang.

 

Preben Mejer er en af Danmarks absolut største kapaciteter, hvad angår den teknologiske udvikling og IT, og holder levende og engagerede foredrag om vores digitale fremtid, udfordringer og muligheder. De er fortalt med masser af underholdende eksempler og historier, der gør, at det hele er til at forstå, og med fokus på, hvad teknologien egentlig kan bruges til, både som bruger og virksomhedsmæssigt.

Send en forespørgsel på Preben Mejer

Booking og forespørgsel

Send en forespørgsel her på Preben Mejer

Fandt du blogindlægget inspirerende? Du kan booke Preben Mejer til dit event. Kontakt os i dag og hør mere om mulighederne.

Om foredragsholder

IT-ekspert og ekspert i kunstig intelligens
Gå til foredragsholderens profil