I disse moderne streaming-tider, hvor Netflix og Viaplay kun er to tryk væk kan det ofte synes nemmest at smide sig på sofaen med en pose popcorn og nyde underholdningen hjemmefra. Det kan også være hyggeligt at lave en kop te og smide sig under et tæppe med en god bog. Fra lænestolen eller sofaen har du adgang til tusindvis af unikke, spændende og inspirerende fortællinger, hvad enten det er en film, tv-serie, dokumentar eller bog du har valgt. Men de senere år har en ellers ældgammel form for formidling vundet indpas hos danskerne: nemlig foredraget eller den mundtlige fortælling. I tidligere tider, før skriften, var den mundtlige fortælling og overlevering den eneste mulighed for at danne og videreformidle viden. Det at fortælle historier er altså ikke noget nyt, mennesket har gjort det i århundreder. I lange perioder har det bare været erstattet af skriftsprog, lyd og billeder - særligt med digitalisering og sociale medier.
Men nu er en tur i biografen for mange blevet erstattet af tankevækkende og motiverende foredrag. Tidligere har det primært været virksomheder og organisationer, altså B2B-markedet, der har benyttet sig af foredrag som underholdning eller pep-talk, men med flere store udbydere og arrangører af foredrag til private er det blevet en ny form for underholdning, der kan konkurrere med de populære streamingtjenester. Men hvad får du egentlig ud af at gå til et foredrag, fremfor at se en film eller læse en bog?
Den levende fortælling
Ved et foredrag bliver fortællingen levendegjort på vital vis. Ved hjælp af en menneskelig formidler. Der er ikke nogle filmiske virkemidler som musik, slowmotion, voice-over eller close-up. Det er foredragsholderen, som skaber alle billederne for sit publikum under foredraget, og hvis foredraget er baseret på foredragsholderens eget liv og historie, bliver det kun endnu mere autentisk. Se bare på vores foredragsholder Daniel Rye, hvis foredrag både er blevet til film og bog. Vi mener stadigvæk, at den bedste og mest uforglemmelige oplevelse af Daniels fortælling er den publikum får, når det er Daniel selv, som formidler den. Samtidig skabes der intensitet og nærvær, når foredragsholder og publikum mødes i et fælles rum.
Hvert foredrag er unikt
Ligegyldigt hvor mange gange en foredragsholder afholder sit foredrag, vil der altid være elementer, der kan afvige fra det ene foredrag til det andet. Emnet tager måske en drejning, der kommer et spørgsmål eller en kommentar fra publikum, som sætter en ny dialog i gang og gør fortællingen speciel.
Mulighed for at stille spørgsmål til fortællingen
Til et foredrag kan der enten undervejs eller efter endt forestilling stilles spørgsmål til foredragsholderen. Noget du ikke kan undervejs i en film eller en bog. Nuvel, du kan stille dig kritisk an og måske kan du skrive til forfatteren eller instruktøren, men sandsynligheden for, at du får svar er mindre, end hvis du deltager i et foredrag, hvor fortælleren og formidleren af budskabet står lige foran dig.