De journalister, der drager ud i krigszoner for at bringe os nyheder, bringer også egen krop og sjæl i fare. Tænk på historien om den amerikanske journalist James Foley, der blev taget til fange af ISIS og senere henrettet efter to års fangenskab. I 2019 blev ni krigsreportere slået ihjel, hvilket - trods den tragedie, der mærker hvert enkelt mord - er en nedgang fra rædselsåret 2018, hvor hele 31 krigsdækkende journalister blev dræbt.
Fotograf Daniel Rye og journalist Nagieb Khaja har hver især oplevet at blive taget til fange under deres dækning af konflikterne i Mellemøsten, og de slap heldigvis med livet i behold - nu holder de foredrag om deres oplevelser og det at bevare håbet, når alt ser sort ud. Især Daniel Ryes gidseltagning af ISIS er noget, der stadig står klart i den fælles nationale hukommelse. Daniels historie er desuden skildret i bogen “Ser du månen, Daniel”, som sidenhen er blevet filmatiseret.
Daniel Rye drog i 2012 til Syrien som freelance-fotograf for at dokumentere borgerkrigen i området. Året efter blev Daniel taget til fange af ISIS sammen med næsten to dusin andre vestlige gidsler, hvor han i 13 måneder måtte gennemgå tortur, indtil han endelig blev løsladt i 2014 efter hans løsesum blev betalt. Mange af Daniels medfanger, blandt andet amerikanske James Foley, blev henrettet. Daniel var det sidste gidsel, der slap med livet i behold.
I Islamisk Stats varetægt i 398 dage er Daniel Ryes detaljerede og hudløst ærlige foredrag om det, han gennemlevede i Syrien. Daniel fortæller både om livet før, under og efter fangenskab. Hans fortælling beskæftiger sig med både torturens smerte og betydningen af håb og venskab, når livet er mørkest. Daniels løsladelse var dog ikke enden på historien, for hvordan vender man tilbage til en almindelig hverdag efter tortur og fangenskab? Daniels fortælling er et af de sjældne tilfælde, hvor virkeligheden synes at overgå fantasien.
Prisvindende journalist og dokumentar-instruktør Nagieb Khaja har i over et årti fortalt historier fra Mellemøstens slagmark både på film og skrift. Han har fået adgang til og mødt nogle af de ledende personer i blandt andet Al Qaeda og Taliban. Nagieb mærkede på egen krop, hvor farligt det er at befinde sig i den slags krigszone og selskab, da han i 2008 blev kidnappet af Taliban.
Kidnappet i Afghanistan er et foredrag, hvor Nagieb tager sine lyttere med på en tidslig rejse fra Afghanistan-krigens begyndelse og helt frem til dagen i dag. I løbet af foredraget fortæller han også hele historien om sin tilfangetagelse af terrorist-organisationen Taliban. Ligesom Daniel Rye fortæller Nagieb sin historie uden at lægge fingre i mellem - helt fra selve kidnapningen til hvordan han slap væk.