Artiklen er skrevet af foredragsholder Özlem Cekic.
”Jeg vil gerne tage de svære samtaler i mit eget liv. Men jeg ved ikke hvordan.” Det spørgsmål får jeg stort set til alle mine foredrag.
Svære samtaler kræver mod. Uanset hvor mange værktøjer man samler sammen, kræver det i sidste ende en personlig overvindelse. Tør man blive latterliggjort, afvist eller såret? Mange samtaler strander, fordi vi ikke tør at tage dem.
Langt de fleste af os har en liste af mennesker vi burde tale med. En relation som er på vippen til at blive ødelagt. En gammel ven som spøger i baggrunden. En nabo, som skriver i ny og næ stikkende på Facebook. En kollega som vi samarbejder dårligt med. En forælder fra børnenes skole som man tit har konflikter med. Vi ved, at samtalen er vigtig; alligevel tager vi den ikke. Udfordringen er at lære at tale med hinanden, ikke til hinanden eller forbi hinanden.
Mit nye foredrag og min nye bog Tak For Kaffe handler om, hvordan du kan bruge dialogkaffen i din hverdag, når du samtaler med mennesker, du har et forhold til eller er forbundet med. Det er min håndbog i god dialog for dem, der gerne vil have konkrete redskaber til at tale med de mennesker, de er uenige med.
Jeg peger ikke på, hvad de andre kan gøre anderledes. Din mor, din ven, din kollega kan sikkert blive bedre til at lytte. Bedre til at tage dialogen. Bedre til at tolerere forskelligheden. Bedre til at se mennesket. Bogen er heller ikke et forsøg på at tage ansvaret fra magthaverne, medierne, arbejdsgiverne, sociale medier. Alle har et ansvar. Men Tak For Kaffe handler om dit ansvar og dialogkaffe handler om dig.
Om at blive mere bevidst om dine egne reaktionsmønstre i en konflikt og klogere på dit eget ståsted. I mødet med de andre får du mulighed for at se en sag eller verden i et andet lys, og det er et privilegium at blive udfordret og beriget med ny viden og nye argumenter. Formålet er ikke, at du skal blive Danmarksmester i at indgå kompromisser. Nej! Det er en styrke i et demokrati og ethvert forhold, at der er frihed til uenighed.
Men med de rette redskaber kan du blive bedre til at håndtere, forebygge og måske ligefrem løse konflikter med samtale.
Özlem Cekic er forfatter, debattør og brobygger. Hun har skrevet flere bøger og holdt tusindvis af foredrag om integration, befolkningsgrupper og mønsterbrydere. Læs meget mere om Özlems nyeste foredrag lige her.
Send en forespørgsel på Özlem Cekic
Booking og forespørgsel
Send en forespørgsel her på Özlem Cekic
Fandt du blogindlægget inspirerende? Du kan booke Özlem Cekic til dit event. Kontakt os i dag og hør mere om mulighederne.