ADHD står for “attention deficit hyperactive disorder” og påvirker evnen til at regulere opmærksomhed, aktivitetsniveau og impulskontrol hos dem, der lider af det. En undersøgelse fra Arbejdernes Erhvervsråd (2019) viser, at mere end hver anden med ADHD ikke opnår karakteren 02 eller derover ved afslutning af grundskolen. To ud af tre voksne med ADHD i Danmark har ikke et job.
Lidelsen, der oftere ses hos mænd end kvinder, kan også være en udfordring for forældre og voksne, der beskæftiger sig med børn f.eks. i skoler, børnehaver og lignende daginstitutioner. Vi har bud på tre foredragsholdere, der både vil dele personlige historier og viden om emnet.
Journalist, komiker, politiker og ADHD-diagnosticerede Anders Stjernholm er et kendt ansigt på TV og har oplevet stor succes som stand-up komiker i Danmark, men vejen dertil har budt på mange udfordringer, der ikke kun er ADHD-relaterede. Nu er Anders ambassadør for ADHD-foreningen og holder foredrag om tro, tvivl, ateisme, social kontrol og ADHD.
ADHD - slap nu af
Anders fortæller historien om sin egen navigation igennem uddannelsessystemet som ADHD-diagnosticeret og filosoferer over lidelsen i en samfundsmæssig kontekst - selvfølgelig rystet godt sammen med en masse jokes. Anders lægger op til aha- og haha-oplevelser i dette foredrag.
Mens hun studerede og nu som lektor i dansk og psykologi har Ann E. Knudsen specialiseret sig i kombinationen af neuropsykologi og hjerneforskning. Gennem studier, forskningsprojekter, formidling og praksiserfaring har Anns arbejdsfelt siden studietiden ligget i krydsfeltet mellem hjernens funktion, udvikling og læring. Hun har skrevet bøger om emnet og holder nu også en masse foredrag om det.
Børn, der er anderledes
Ann forklarer, hvordan ADHD, autisme, aspergers og andre fremtrædende dysfunktioner hos børn opstår - og hvilke pædagogiske tilgange, der skal til for at håndtere dem. Foredraget kan både give forældre, undervisere og sundhedspersonale videnskabelig baseret indsigt i, hvordan de skelner mellem tilpasningsvanskeligheder og neurologiske dysfunktioner hos børn og kommer dem til livs.
Lars Rasmussen er kendt som tidligere professionel håndboldspiller, efterfølgende håndboldtræner og for sin ligefremme facon både på håndboldbanen og under interviews, men Lars er også kendt for at have et voldsomt temperament, der næsten kostede ham karriere, familie og venner. Han opdagede med tiden, at hans reaktionsmønstre ikke var som andres og blev først diagnosticeret med ADHD som 39-årig. Nu fortæller han om sin kamp tilbage til et liv, hvor han kunne se sig selv i spejlet igen.
Jeg har ADHD og autisme, og hvad så?
Kom helt under huden på Lars og få indblik i, hvordan udiagnosticeret ADHD og autisme påvirkede hans liv i årtier, og hvordan diagnosen som voksen ændrede ham som menneske og næsten kostede ham livet. En diagnose, der på godt og ondt også har gjort Lars til den leder og person, han er den dag i dag.
Udiagnosticeret ADHD hos børn leder ofte til voldsomme negative konsekvenser senere i livet. Gå ind på adhd.dk, hvis du vil vide mere om emnet.