Gå til primært indhold Gå til footeren

2019: Tre foredragsholdere gør status over året der gik

Året er ved at være forbi, og det har budt på utallige foredrag om alt mellem himmel og jord. Vi har i nytårets anledning bedt tre af vores foredragsholdere om at gøre status over året, der gik. Læs blandt andet om mentalekspert Mads Qwists mest mindeværdige foredrag, hvilket af sine foredrag kultursociolog Emilia van Hauen ser frem til at afholde flere af i 2020 eller erhvervspsykolog Henrik Leslyes bedste råd til dem, der ønsker at booke en foredragsholder i 2020.

 

Mads Qwist Foredrag

Mads Qwist

Hvordan har 2019 været for dig i forhold til dit virke som foredragsholder?

2019 har været et spændende og travlt år, hvor jeg har holdt lidt færre foredrag og brugt lidt mere tid på udviklingen af mit nye åbne lederudviklingsforløb. Det har været en god udfordring at skulle samle +15 års erfaring med udviklingen af flere tusinde ledere over hele norden til 'mit' forløb, hvor alt er muligt og kun jeg sætter begrænsningerne. Men jeg må samtidig sige, at jeg til tider også har savnet foredragene.

Er der et foredrag, du har holdt i år, som står særligt i din erindring og hvorfor?

Jeg blev booket med kun tre dages varsel til et foredrag for to afdelinger på Roskilde/Ringsted Sygehus, der skulle lægges sammen. En situation, der pressede både ledelse og medarbejdere - og det blev ikke bedre af, at den planlagte indlægsholder brændte dem af få dage før deres personaledag. Vi brugte tid sammen på at blive knivskarpe på, hvad deres situation var, hvor de gerne vil hen og hvad der støjede mest i den proces. Vi brugte foredraget til at få sat ord på de mange tanker og følelser, der kan fylde i sammenlægningsprocesser, og både ledere og medarbejdere fik inspiration til, hvordan de kunne lykkes SAMMEN.

Hvad er dine mål for 2020?

Der er flere mål inden for forskellige områder, men som foredragsholder er det, at jeg gerne vil tale endnu mere med og til ledere. Det er igennem ledere, at jeg mest effektivt kan hjælpe organisationer med at forløse det usynlige og meget store mentale potentiale. Det er også grunden til et af mine andre mål for året - at lancere min nye podcast 'Bevidst ledelse', der lanceres mandag den 30. december 2019.

Dit bedste råd til folk, der vil booke en foredragsholder?

Vær knivskarp på, hvad formålet med foredraget er, og hvordan du vil beskrive succes. Når du og dine kollegaer ved præcis, hvad I gerne vil opnå - udover en god oplevelse - så bliver det meget nemmere at vælge foredragsholder, I bliver mere tydelige i forberedelserne og det skaber fundamentet for et endnu bedre foredrag. Jeg sikrer efter bedste evne, at min kunde og jeg har et tydeligt fælles billede af, hvad vi gerne vil opnå. Hvis jeg er usikker, uklar eller ikke kan gå med på kundens formål, så siger jeg hellere nej tak. Og det har jeg gjort to gange i 2019.

 

Emilia van Hauen

Hvordan har 2019 været for dig i forhold til dit virke som foredragsholder?

Fantastisk! Det har nemlig primært været de unge generationer, som jeg har talt (mange, mange gange) om – og det elsker jeg! For der er et stort behov for at skabe en bro mellem generationerne på arbejdspladserne, og derfor føler jeg mig også meget priviligeret. Det sjove er, at jeg holder foredraget for en flok professionelle, men når de kommer op efter foredraget og stiller spørgsmål, er det altid som forældre!

Er der et foredrag, du har holdt i år, som står særligt i din erindring og hvorfor?

Ja! Det var netop om de unge generationer for et stort gymnasium i Vejle, hvor både lærere, forældre og elever deltog, og jeg kom susende fra et andet foredrag for nogle DJØF-studerende i København, og det regnede helt vildt, og folk kørte to km i timen på motorvejen og der var også et uheld, og… og… og… en hel masse uheldige sammenfald gjorde, at jeg kom for sent! Hvilket jeg ALDRIG har gjort før, så jeg strøg bare direkte på scenen i det øjeblik jeg landede. Jeg var simpelthen SÅ pinlig over det, for jeg sørger normalt for at være der mindst 20-30 minutter før jeg skal på. Heldigvis fik jeg mange søde kommentarer bagefter, så jeg er super glad for at de tog det så pænt, men for pokker hvor jeg sad og stressede i bilen, da jeg kunne se, at jeg ikke ville nå det til tiden!!

Hvad er dine mål for 2020?

Flere engelske og gerne udenlandske foredrag. F. eks. er jeg booket til at holde mit andet yndlingsforedrag, Ustyrlige kvinder har det sjovere! til TEDx i St. Andrews i Skotland, og det glæder jeg mig meget til. Og så skulle min bog om de unge generationer også gerne udkomme i 2020 og den håber jeg mange får lyst til at læse (og at de booker mig til foredrag bagefter).

Dit bedste råd til folk, der vil booke en foredragsholder?

Det er mere et godt råd til introduktionen af foredragsholderen – for den betyder mere end de fleste er bevidste om. Lad endelig være med at sige noget om, at man håber det bliver godt eller noget andet, der skaber usikkerhed om indslaget. Sørg i stedet for at skabe en sikker og god forventning om en god oplevelse (for ellers underminerer man jo også sig selv, som den der har valgt at booke præcis den foredragsholder!). Sig i stedet gerne noget i retning af: Jeg glæder mig virkelig meget til at høre XX og ved, at du vil tage os med på en spændende rejse…. Og sørg for, at foredragsholderen bliver klappet ind på scenen. Og alt det her er ikke for foredragsholderens skyld – det er for deltagernes! Og som det sidste gør det ikke noget at huske på, at en foredragsholder altid bliver bedre af et godt publikum. Et foredrag er nemlig ikke bare en solopræstation; det er et samspil mellem mennesker.

 

Henrik Leslye Foredrag

Henrik Leslye

Hvordan har 2019 været for dig i forhold til dit virke som foredragsholder?

2019 har været et forrygende år som foredragsholder. Kalenderen har været fyldt helt og aldeles op, og der har været rigtig mange foredrag, som virkelig har givet mig en enorm glæde ved mit virke. 

Her tænker jeg især på foredrag, som er sat ind i en strategisk kontekst hos mine kunder. Det er en særlig glæde at kunne understøtte en overordnet strategi med konkrete redskaber, og så samtidig få lov til at være underholdende. Så har samarbejdet med Athenas og ’søsterselskabet’ Tikko også været fantastisk; Det at stå foran en fyldt sal med betalende deltagere på Bremen og det samme i Aalborg Musikhus med top-professionelle arrangører (der har tænkt på alt ned til mindste detalje) har været nogle af højdepunkterne.

Er der et foredrag, du har holdt i år, som står særligt i din erindring og hvorfor?

De to foredrag jeg nok husker tilbage på med størst glæde, har været dem jeg har holdt sammen med Soulaima Gourani for et fyldt Bremen og dagen efter i Aalborg Musikhus. Det var virkelig en enorm glæde - og det var så fantastisk at blive bakket op af nærværende og professionelle arrangører (fra både Athenas og fra stedernes ansatte).

Hvad er dine mål for 2020?

Fra 2020 har jeg lagt al min booking over til Athenas og har det så godt med, at jeg ikke skal håndtere bookinger i en pause eller fra bilen. Jeg har sat som mål at øge min omsætning med 25% i 2020 (fordi der nu er nogen, der tager sig af min kalender, mens jeg laver det, som jeg er god til). Jeg bruger så den tid, der er frigivet til at profilere mig mere på de sociale medier og forny materialet - og det giver virkelig pote.

Dit bedste råd til folk, der vil booke en foredragsholder?

Hvis jeg skal kloge mig på råd til folk, der booker os foredragsholdere - så vil det nok være, at vi (jeg vil i al fald) gerne vil være en del af en overordnet strategi. Og uden jeg behøver at vide alt, så er det helt ok, at kunden og jeg bruger nogen tid på, at jeg forstår præcis, hvor det er, at jeg kan gøre en forskel. Jeg har været så længe i gamet, at når jeg kender strategien og hvor i den, jeg tænkes ind - så har jeg også nogle forslag til et twist af indholdet. Og jeg oplever at en del kunder tror, at de køber en ’stangvare’ - og at de derfor ikke kan ‘forvente’ mere. Jeg - og mange af mine kollegaer - tager det som en del af vores honorar, at vi meget gerne vil indtænke vores indhold af foredraget i forhold til den overordnede strategi. Og så måske en lille bøn: Et formøde på Zoom eller Skype er (mindst) lige så effektivt som at skulle mødes IRL. Og det sparer en masse tid, der kan bruges på at opkvalificere foredragets indhold i stedet.