Bent Jensen foredrag Hvorfor gik det gamle Rusland under i 1917?
I foredraget går Bent Jensen i dybden med, hvorfor det gamle Rusland gik under i 1917 og de følgende år i et orgie af vold, massehenrettelser og blodig borgerkrig, der også drev omkring to millioner russere på flugt ud af landet.
Zar-Rusland var i perioden 1860-1914 inde i en rivende reformudvikling økonomisk, politisk og kulturelt. Bønderne blev i 1861 befriet for livegenskabet og kunne nu dyrke deres egen jord. Der foregik også i perioden en meget kraftig vækst i industrien. I 1906 blev der valgt et parlament – på russisk Duma, indført ytringsfrihed og samtidig skabt forudsætning for, at bønderne kunne få deres talrige jordstrimler udskiftet og i stedet få et samlet stykke jord, egnet til mere rationelt landbrug. Danskeren C.A. Koefoed spillede her en vigtig rolle.
Ruslands deltagelse i Første Verdenskrig var en katastrofe for landet. Den militære disciplin og den sociale orden brød sammen under krigens pres. En lille gruppe fanatiske og hensynsløse revolutionære med Lenin i spidsen erobrede magten og indledte et nådesløst opgør med det eksisterende samfund.
Oplev et historisk foredrag, der giver jer en dybere forståelse af Første Verdenskrigs effekt på Rusland.
Bent Jensen foredrag Den Kolde Krig
Den Kolde Krig var en af Europas hidtil største og mest langvarige konflikter – i perioden 1945-1991 var Europa og verden delt og splittet i to. Grundlæggende drejede det sig om, hvilket samfundssystem der skulle præge verdens stater – demokratiske samfund baseret på ytringsfrihed og markedsøkonomi eller totalitære systemer med kommandoøkonomi.
Konflikten var en langvarig kappestrid, der også skabte indre fronter i de demokratiske samfund, hvor den totalitære kommunisme havde sine tilhængere. Var de landsforrædere, spioner eller agenter for en fremmed magt?
Hvordan foregik denne strid konkret? På hvilken måde forsvarede de demokratiske samfund deres frihed, hvilke midler blev taget i brug for at inddæmme de indre trusler mod det demokratiske system? Hvorfor endte kappestriden med de demokratiske systemers sejr? Alt dette svarer Bent Jensen på i dette indsigtsfulde foredrag.
Lad jer blive opslugt af en af fortidens største konflikter, der stadig runger i nutiden og minder os alle om, hvad vi bør undgå i fremtiden.
Bent Jensen foredrag En ny kold krig?
Der er mange, som mener, at vi nu igen befinder os i en kold krig med Rusland. Hvordan er det kommet dertil efter en kort periode med afspænding og fordragelighed efter Sovjetunionens og Warszawapagtens opløsning? Er det nuværende Rusland i virkeligheden bare en fortsættelse af Sovjetunionen med Putin som en ny Stalin?
I foredraget argumenterer Bent Jensen for, at begge sider i den nuværende konflikt bærer et ansvar for den nuværende konflikt og dermed også for Ruslands angrebskrig mod Ukraine, og at der er store økonomiske, ideologiske og befolkningsmæssige forskelle mellem det nuværende Rusland og den opløste Sovjetunion.
Glæd jer til at reflektere over nogle af de største verdensmagters rolle i de ulmende konflikter. Vil historien gentage sig?
Bent Jensen foredrag Trump og Kreml
Lige siden Donald Trump blev valgt til USA’s præsident i november 2016, har det svirret med forlydender og påstande om, at han i virkeligheden er Kremls redskab, og at han kun blev valgt, fordi Rusland påvirkede det amerikanske præsidentvalg. Der har derfor været iværksat flere officielle undersøgelser for at få afklaret disse påstande.
Foredraget forklarer oprindelsen til de sensationelle forlydender om, at Trump er i lommen på Putin, og hvad undersøgelserne af påstandene har vist. Bl.a. diskuteres det såkaldte ”Trump Dossier”, som blev offentliggjort i januar 2017, og som indeholdt en række påstande om lyssky forbindelser mellem Trump og Moskva. Foredraget afviser disse påstande, der har udspring i russisk desinformation, som blev udbredt af Trumps politiske modstandere i Washington.
Bent Jensen foredrag Den israelsk-palæstinensiske konflikt
Konflikten mellem Israel og palæstinenserne har stået på, lige siden FN i november 1947 besluttede at dele det britiske mandatområde Palæstina i en arabisk og en jødisk stat. I dag – 76 år senere – eksisterer der fortsat kun en internationalt anerkendt jødisk stat, Israel.
Palæstinenserne har selvstyre i Gaza-området og på Vestbredden, men de to palæstinensiske selvstyreområder ligger i indbyrdes konflikt. Styret i Gaza-området kræver Israels udslettelse som stat, mens styret på Vestbredden officielt er indstillet på et kompromis med den jødiske stat. Hvad er de afgørende årsager til, at denne konflikt synes uløselig?
Bent Jensen foredrag En by i Jylland
Foredraget handler om forfatteren Bent Jensens opvækst i et indremissionsk miljø i en midtjysk stationsby, Kjellerup. Hvordan var det? Der findes mange forestillinger om, at en sådan barndom og ungdom må have været forfærdelig med streng hustugt og korporlig afstraffelse.
Bent har skrevet en fiktiv fortælling, “I begyndelsen“, om sin barn- og ungdom, hvor han blev udlært elektriker, før han brød op, tog studentereksamen og valgte at studere historie og russisk på universitetet. Det er livstykker, hvor han beretter om et meget rummeligt indremissionsk miljø, som ikke afgørende adskilte sig fra hans ikke-missionske kammeraters. I 2022 har han udgivet sine erindringer, “Modløber“, hvor det store første kapitel handler om det MiniDanmark og den verden, der var, men som ikke længere findes.