Anette Prehn foredrag Gør hjernen til medspiller: Skab varige vaneændringer uden dårlig samvittighed
Her er endelig alternativet til delmål og detailstyring – skab nye vaner uden dårlig samvittighed og følelsen af fiasko.
I dette foredrag præsenterer sociolog og bestsellerforfatter Anette Prehn på baggrund af sin nye bog ””Hjernesmarte vaner” (januar 2025) en sprudlende anderledes tilgang til vaner og vaneændringer, der bygger på hjernens spilleregler. I stedet for stramme planer, delmål og en kritisk indre dommer handler det om at arbejde med hjernen, ikke imod den.
Hvordan kan I som organisation og enkeltpersoner både stimulere hensigtsmæssige, nye vaner og samtidig bevare og udvikle motivation, autencitet og arbejdsglæde? Hvordan bliver I også langt bedre til at bygge ovenpå de eksisterende vaner, der allerede virker men undervurderes?
Anette udfordrer de gængse dogmer om vaner og tilbyder en mere fri, værdibaseret og legende måde at håndtere forandringer på. Hun vil i dette foredrag på både underholdende og inspirerende måde vise hvordan I kan ændre jeres adfærdsmønstre på en kærlig og bæredygtig måde styret af nysgerrighed. Og du vil høre hvorfor, at I skal pensionere tanken om, at nogen vaner er ”gode” og andre ”dårlige” – vaner tjener et eller flere formål, og dem skal vi i stedet lære at forstå.
Få redskaber til at bevare, styrke og skabe vaner, der støtter jer i arbejdsliv og privatliv – alt sammen uden at føle, I skal kæmpe imod jer selv. Book dette foredrag og oplev, hvordan I kan skabe varige vaneændringer, der giver jer frihed til at leve med intention i tråd med jeres værdier. Gør vaneændrings-kamp til legekraft!
Anette Prehn foredrag - Ledelse & læring Hjernesmart ledelse
De allerfærreste ledere kender og mestrer hjernens spilleregler. Det er en skam, for når hjernen bliver gjort til en modspiller, dræner det både jer selv og jeres organisation for energi, fokus og resultater. Spiller I omvendt ”med” på hjernens betingelser, vil I opleve en lethed i jeres lederskab og en overraskende gennemslagskraft i jeres omgang med medarbejdere og andre mennesker. Hjernesmart ledelse er moderne ledelse skræddersyet til det 21. århundrede, hvor forskere i de seneste 10 år er blevet langt klogere på, hvordan den menneskelige hjerne fungerer, og hvad det indebærer for vores præstationer, velvære og samspil med andre. Foredraget tager afsæt i bogen “Hjernesmart ledelse”, evt. med en overbygning vha. bogen “FLIP”, hvis I ønsker større indsigt i ‘reframingens’ betydning for lederskab.
Anette Prehn foredrag - Ledelse & læring Hjernesmart vaneændring
Livet er én lang vanedannelse. Det, vi træner og tænker, styrker vi. Hjernen følger bestemte spilleregler, men meget få kender og mestrer dem. Det har den konsekvens, at vaneændring (men også ledelse, selvledelse og samspil) bliver mere ”op ad bakke”, end det behøver at være. I hjernens maskinrum finder vi heldigvis nøglen til, hvordan vi styrker relevante vaner og svækker de mere uhensigtsmæssige. Der findes et væld af antagelser om, hvad der skal til for at gå fra vaneændringsønske til vaneændringssucces. Mange af dem er forkerte. Vi udforsker vanens ‘ABC’, hvad der let kan få amygdala (hjernens alarmklokke) til at blive aktiveret og spænde ben for forandring og vaneændring, samt betydningen af værdier for vaneændring. Vi bliver også meget klogere på, hvorfor kognitiv fleksibilitet er så afgørende for at kunne ændre vaner.
Anette Prehn foredrag - Ledelse & læring Forbundne hjerner
Ledelse er først og fremmest stimulation af hjerneprocesser. Det gode spørgsmål er ikke, om vi som ledere sætter spor i medarbejdernes hjerner, men hvilke spor vi sætter. Anette Prehns oplæg lader ny forskning i “hjernesynkroni” møde forbundethedens centrale komponenter. Oplægget giver et overraskende – og opmuntrende – indblik i den konstant formbare hjerne, og hvad den behøver for at kunne trives og præstere i et forbundet samspil med andre. Kom i øjenhøjde med hjernen – din egen og medarbejdernes – og oplev Anette Prehn sætte fut i vores forbundethed i rummet imens.
Anette Prehn foredrag - Ledelse & læring Forandringsparathed som vane
Forandring er ikke længere en begivenhed, det er et vilkår. Alligevel kan forandringer virke dræbende, og mange medarbejdere forbinder dem med statustrusler, forvirring og irritation. Hvad sker der egentlig i hjernen, når vi står foran/midt i større forandringer? Og hvordan gør man forandringsparathed til en god vane? Anette Prehn forklarer knivskarpt, humoristisk og engagerende, hvad der sker i vaneændringens maskinrum. Og hvilke justeringer man kan lave i sit mentale beredskab – så hjernen bliver en medspiller fremfor en modspiller.
Anette Prehn foredrag - Ledelse & læring I den andens sko
Al vellykket kommunikation forudsætter, at vi kan sætte os i den andens sted. Hjerneforskningen viser, hvor svært det kan være – og hvorfor vi er tilbøjelige til at se og høre dét, vi plejer, selv når vi aktivt prøver at gå i den andens sko. Oplægget inviterer til hjernesmart samspil og tackling af indgroede vaner – Og det er relevant for jer, uanset om I primært interagerer med borgere/brugere, medarbejdere eller kolleger
Anette Prehn foredrag - Ledelse & læring Lider du (også) af angst?
Vi diagnosticerer i ét væk i samfundet i dag. Stempeltrangen har grebet om sig, men når du stempler, er det rent faktisk dig selv, du gør blind. Bekræftelsesskævheden i din hjerne betyder nemlig, at det bliver rigtig nemt at få øje på alle de mange “beviser” på, at stemplet eller diagnosen er “korrekt”. Der er i stedet brug for, at vi udfordrer stempeltrangen og udforsker en langt bredere definition af, hvad det vil sige at være et menneske.
En hyppig diagnose i dag er “angst”. I foredraget her vil bestsellerforfatter Anette Prehn – som selv har bøvlet med “angst” – dele, hvorfor det giver langt mere mening at pause stemplet “angst” – og i stedet forstå, hvad der foregår i os i lyset af “hjernens spilleregler”. Du er (heldigvis) ikke din hjerne og dens reaktioner. Du har en hjerne, og den kan reguleres! Faktisk kan du blive ven med den, og det er hele indsatsen værd. Hjernens alarmklokke udgør underlægningsmusikken til mange hverdagssituationer: når vi er vrede, bekymrede, angste, nervøse, irriterede eller gået i baglås. Det er helt normalt, og det er alment menneskeligt. Og du kan – stille og roligt og henad vejen – få den “på dit hold” gennem forskellige “greb”, som Anette Prehn løfter sløret for i foredraget.
Anette Prehn foredrag - Børn & unge Resiliens i børnehøjde
Børn bliver først resiliente, når vi udsætter dem for relevante udfordringer – af tiltagende sværhedsgrad – og støtter dem i at komme godt igennem dem. Stille og roligt skal børn og unge have hjælp til at optrappe de relevante ”stier i hjernen”. Anette Prehn præsenterer nogle af de værktøjer, hun har udviklet til børn og unge, og hvordan vi voksne også kan regulere vores egne følelser i hverdagen. Hun viser videoer og giver eksempler, der skaber en “øjenåbner” for alle, der er i samspil med børn i hverdagen. Værktøjerne kan du med det samme gå hjem og bruge konkret som forælder, lærer eller pædagog i dit samspil med børn. Foredraget trækker på Anettes to bøger “Hjernesmarte børn” samt “Hjernesmart pædagogik” samt minibogsserien “Hjernevenner”, skrevet til børn og unge.
Anette Prehn foredrag - Børn & unge Hjernesmart pædagogik
Hjernen følger bestemte spilleregler – og hvis vi ikke kender dem, bliver læring, vaneændring og socialt samspil mere op ad bakke end det behøver at være. Anette Prehn løfter sløret for, hvordan man med små ændringer kan skabe mere hjernesmarte rammer omkring læring. Hun taler om, hvad “stierne i hjernen” og ”hjernens lommelygte” betyder for læring og trivsel – og hvorfor vi alle bør have sort bælte i amygdala-håndtering. Foredraget tager afsæt i bøgerne “Hjernesmart pædagogik” og “Hjernevenner”-serien.
Anette Prehn foredrag - Ledelse & læring Skift briller, når noget driller
Livet er fuldt af følelser, der kommer og går. De bliver i høj grad næret af vores fortolkning af situationer. Derfor giver det god mening at lære, hvordan det er muligt at skifte briller, når noget driller. Det vil sige bevidst at betragte en situation fra nye og øjenåbnende vinkler. Eller at gå i en andens sko. Dermed kan hjernen gøres til en medspiller i livet i stedet for en modspiller. Tvangspositivitet virker sjældent. Undertrykkelse stort set aldrig. Det gør til gengæld omfortolkning – også kaldet reframing – som ifølge forskere “burde være i vandet, vi drikker”. En stærk reframings-muskel er afgørende for vores trivsel.
Bestsellerforfatter Anette Prehn, der bl.a. har skrevet HJERNESMART-trilogien og FLIP, vil lukke op for, hvor let hjernen løber om hjørner med os, og hvordan vi kan lege et mere meningsfuldt samspil med livet frem. Det sker på engageret og humoristisk vis og med en høj grad af interaktivitet i rummet.
Anette har udviklet den kraftfulde og registrerede metode “Framestorm”, der er en mindset-brainstorm; dvs. en 360 graders udforskning af meningsfulde fortolkninger. Den baner vej for en langt større indre frihed, for uanset om du bøvler med samspillet med en kollega, et familiemedlem, en arbejdsopgave eller synet på dig selv, er det muligt at åbne op for nye perspektiver og styrke din evne til at være i livet med en kerne af indre ro.