Adrian Lloyd Hughes foredrag "Tal ordentligt!" – hvad er rigtigt og forkert?
Sprogentusiaster synes ofte, at andres og især unges sprog er forkert. Udtalen formummes, grammatikken sejler, smukke gamle ord glemmes og nye ord er enten grimme, uforståelige eller engelske. Adrian Hughes synes f.eks. selv, at han taler et formfuldendt, varieret og distinkt dansk, som mange kunne lære meget af. Han fik sågar DR’s Sprogpris for det. Men hvem afgør, om noget sprog er mere prisværdigt end andet? Siden 2017 har Hughes været vært for DR P1’s Klog på Sprog, hvor han møder mange lytteres krav om at give dovne og dvaske sprogsjuskere en opsang. De blæser til kamp for sondring mellem ligge og lægge og fastholdelse af ordsprog, så de ikke forvanskes til f.eks. at råbe ”jagt i gevær”.
I Tal Ordentligt fortæller Adrian Hughes hvordan han arbejder med sit eget sprog. Gennem sin karriere som formidler af kunst, historie og kultur har han brugt et righoldigt lager af spidsfindige talemåder og sirligt udtænkte sprogblomster. Men kan sprog også være så udspekuleret, at det står i vejen for sig selv?
Tal Ordentligt gennemføres i tæt dialog med publikum, så dets aktuelle sproglige kæpheste får en tur i manegen. Kom med jeres yndlingsaversioner, så taler vi om det.
Adrian Lloyd Hughes quiz Quiz To Go – skal vi quizze om jer?
Kick-start dit møde eller seminar med en quiz, hvor deltagerne engageres og får stemt sindet til dagens temaer, eller afslut det med et festligt slag med halen, før I går til middag eller ro. Adrian Hughes ved af erfaring, at man kan quizze om hvad som helst. Han har gennem mange år specialiseret sig at quizze på DR om kunst, historie og sprog. Med samarbejdspartnere har han derudover quizzet om arkitektur, litteratur, lokal-og byhistorie og alle hånde emner, som lige netop interesserer dem, der er til stede.
”Den værste form for quiz er den, hvor kun quizmesteren selv kender svaret”, siger han, ”og den bedste er den, hvor alle har en chance for at være med, og ærgrer sig, når det rigtige svar kommer – for det vidste de faktisk godt, hvis de nåede at tænke sig om”.
En quiz med Adrian Hughes som vært kan afvikles for hele publikum eller med udpegede deltagere på en scene. Alle quizzer udvikles i et tæt parløb med dem, som rekvirerer opgaven.
Hughes har skræddersyet quizzer til blandt andre Dansk Arkitektur Center, Dansk Biblioteksforening, Museum Sønderjylland og LOF.
Adrian Lloyd Hughes foredrag Mors dreng – Familien Dreyers magt og millioner
Med fotos, ugebladsreportager og smalfilm fortæller Adrian Hughes sin chokerende, tragiske og glamourøse familiehistorie. Den er lige dele Dallas, Dollars og Citizen Kane og involverer hemmelige adoptioner, mystiske dødsfald, hastebryllupper, prostitution og alle former for stofmisbrug i overdådige luksuriøse omgivelser. ”Som at se en helaftensfilm”, siger publikum.
Adrians mor Jette Dreyer Hughes efterlod et svidende bittert afskedsbrev til sine fem sønner efter hendes død, og Adrian undersøger hendes opvækst for at spore, hvor al bitterheden stammede fra. Jettes far var den i sin samtid kendte bygge-entreprenør Thorvald Dreyer, som havde et helt offentligt trekantsforhold med sin hustru Margot og dennes elsker, Frederiksbergs borgmester Arne Stæhr Johansen.
I begyndelsen ligner Thorvald Dreyers livsbane til forveksling Mads Andersen-Skjerns fra Lise Nørgaards Matador: de er født næsten samtidig og har parallelle karrierer. Med et dødsfald i 1949 stikker Dreyers liv radikalt af fra hyggen i Korsbæk. Hans velstand eksploderer, mens alle hans nære relationer visner. Dreyer ender sine dage uden kontakt til sine fire døtre, heriblandt Adrians mor, og børnebørnene ser han aldrig.
Foredraget ligger i forlængelse af Hughes’ podcast for DR Lyd ”Mors Afskedsbrev” og hans efterfølgende bog ”Mors afskedsbrev, erindringer om familien Dreyers magt og millioner” på forlaget Gyldendal, som kan købes signeret til særpris.
Adrian Lloyd Hughes foredrag Hvad er kunst, og hvad skal det koste?
Moderne kunst bliver ofte beskyldt for at være indadvendt. Mange risikerer at gå på museum og have svært ved at se forskel på kunsten og det, som rengøringsfolkene har glemt at tage med sig. Hvordan kan det være?
Adrian Hughes giver gode tips til at forstå, hvad der er kunst og hvad vi kan bruge den til. Selv har han svært ved at forestille sig et liv uden. Han har opsøgt kunsten med nysgerrighed og engagement hele sit voksne liv. Enkelte gange har den skuffet ham, men som regel er han gået fra museer og gallerier opløftet og forfrisket med nye perspektiver på tilværelsen.
I dette foredrag giver Adrian Hughes med udvalgte eksempler sit bud på kunstnerisk kvalitet og giver råd til dem, der overvejer at købe kunst. Han gennemgår kunstens mystiske pris-mekanismer og forklarer hvordan f.eks. Leonardo da Vincis ”Verdens Frelser” kan være over 2,5 mia. kroner værd for nogen.
Under foredraget vises en lang en lang række eksempler på både kontroversiel og mere folkekær kunst, og der lægges ivrigt op til dialog med medlemmerne af publikum, som f.eks. kan byde ind med kunst og kunstnere, de gerne vil have debatteret. Og mon ikke der også bliver tid til at mime kendte kunstværker, som publikum skal gætte?
Adrian Lloyd Hughes foredrag God og dårlig smag, og hvem skal bestemme?
Man siger, at smag og behag ikke kan diskuteres, men Adrian Hughes gjorde det med med DR’s ”Smagsdommerne” i ti år. Som alle andre opfatter han sin egen smag som den ypperste, men den vildfarelse blev rettet, da DR’s ”Kender du Typen?” var på besøg hos ham hele to gange, både på Nørrebro og i sommerhuset ved Rågeleje. Typekendernes betragtninger fik store konsekvenser for Hughes’ og gemalens boligindretning.
I foredraget viser Adrian Hughes eksempler på både god og dårlig smag og diskuterer med publikum, hvad der er hvad, og hvem som skal bestemme det.
Adrian Lloyd Hughes foredrag Konferencier/moderator
Adrian har gennem godt ti år været tovholder på Smagsdommerne på DRK og DR2 og har derfra stor erfaring med at styre debatter om kunst og kultur. Han tilbyder sig som en fast hånd om stoffet til vælgermøder, konferencer og paneldebatter, hvor bølgerne forventes at gå højt.