Morten Pape Familiebånd og fortidens ekko: Morten Pape dykker ned i generationernes historier
I bogen”Nøglebarn” dykker Morten Pape ned i sin egen familiehistorie og tager læseren med på en rejse gennem generationers kærlighed, sorg og svigt. Romanen er første del af et tobindsværk og kan læses som både forløber og efterfølger til hans debut ”Planen”.
I foredraget vil Morten Pape dele personlige indsigter fra arbejdet med ”Nøglebarn”, hvor han modtager et brev fra sin far, der genåbner gamle sår. Gennem én intens dag forsøger han at forstå, hvordan hans debutroman har påvirket både ham selv og hans ødelagte forhold til sin far. Publikum får et dybt indblik i, hvordan fortid og nutid flettes sammen, når der dykkes ned i oldefarens, farfarens og farens kriser, opture og nedture – og ikke mindst hvordan Morten Pape bearbejder sine egne erfaringer i sine værker.
Book dette foredrag og få en dybdegående forståelse for, hvordan familiens stemmer former vores liv, og hvordan vi kan finde forsoning gennem fortællingens kraft.
Morten Pape foredrag I ruiner
Foredraget tager udgangspunkt i Morten Papes roman “I ruiner”, der er den længe ventede afslutning af Amager-trilogien. I bogen kommer Morten Pape omkring nogle af det 21. århundredes største spørgsmål – Finanskrise og folkemord, et Europa under pres, et forstyrret nødhjælps-system og kernefamiliens kollaps.
Bogen handler om en familie fra Vestamagers endeløse rækker af parcelhuse, hvor alt syner håbløst normalt, men under facaden lurer katastrofen. Med Amagerbankens dramatiske krak i 2011 forsvinder fundamentet langsomt under familien.
“I ruiner” er en stort anlagt roman om dem, der tier, og dermed samtykker – i familien, i lokalsamfundet og på verdensplan. Om den moderne civilisations totale kollaps set gennem en finanskrise og et folkemords prisme.
Den er tredje og sidste selvstændige bind i Amager-trilogien, som også består af de prisvindende og anmelderroste “Planen” og “Guds bedste børn”.
Hør i dette spændende foredrag om tilblivelsen af romanen og bliv inviteret med ind i Morten Papes forfatterunivers.
Morten Pape foredrag Guds Bedste Børn
Foredraget tager afsæt i Morten Papes socialrealistiske roman ”Guds Bedste Børn”, som er en skildring af unge på kanten af samfundet – svigtet af omverden, fortabt i systemet, overladt til deres egen vrede. Det er en almengyldig fortælling om venskab, skyld, forsoning og racisme i Danmark, der trækker stærke paralleller til vores samfund. En tragedie om alt for unge mennesker, der kun kender gadens og voldens sprog – men gerne vil lære et andet.
I “Guds Bedste Børn” udspiller fortællingen sig igen på Amagers barske gader, ligesom den prisvindende debutroman “Planen”, og er ligeledes løst baseret på virkelige hændelser.
I foredraget fortæller Morten Pape om arbejdet med romanens tilblivelse, fra research til inspiration og tanker omkring romanens indhold, og lader således deltagerne komme med ind i sit forfatterunivers.
Foredraget er særlig velegnet til biblioteker/kulturinstitutioner, uddannelsesinstitutioner, foreninger og oplysningsforbund, blandt andre.
Morten Pape foredrag Planen - livet i Amagers mest berygtede boligområde
Foredraget er baseret på Morten Papes debutroman og erindringsroman, “Planen”, som han modtog den prestigefyldte Bogforums Debutantpris for.
I foredraget fortæller Morten om sin barndom og opvækst i det udsatte boligområde, Urbanplanen på Amager – Det velfærdsbyggeri fra 60’erne, som endte med at blive “Lorteøens” mest berygtede kvarter.
Han kommer ind på sin egen og sine venners familie, på tværs af kulturelle og religiøse skel, om fremmedfrygt og danskerhad, “os og dem-mentalitet”, tabermentalitet og mønsterbryderi, om at navigere rundt og forsøge at finde sig selv i et multikulturelt mikrokosmos samt modet til at skrive og fortælle om det uden at lægge fingre imellem.
Morten Pape foredrag Urbanplanen møder Lærkevejen
Oplev de to bestsellerforfattere Morten Pape “Planen” og Abdel Aziz Mahmoud “Hvor taler du flot dansk!” til et dialogbaseret foredrag om mødet mellem forskellige kulturer, udfordringer heri, og ikke mindst ønsket om blot at blende ind og ikke skille sig ud fra fællesskabet.
De to repræsenterer på mange måder hinandens modsætninger, men de har dét til fælles, at de begge er vokset op i et boligkvarter og i et miljø, hvor de etnisk adskilte sig fra flertallet. Morten som etnisk dansker i et social udsat boligområde på Amager og Abdel, der med sin arabiske baggrund voksede op i provinsens parcelhusidyl, hvor naboerne var etnisk danske.
I dette nye super aktuelle foredrag mødes Abdel Aziz Mahmoud og Morten Pape til en snak om modsætninger og fællestræk ved deres opvækst. Hør Abdels historie som eksempel på den vellykkede integration, der er resultatet af venskaber, kollegaskaber og naboskaber på tværs af kulturelle forskelle og hør Mortens eksempel på, hvordan integrationen slog fejl i Urbanplanen, én af Københavns mest berygtede kvarterer, hvor ”os og dem-mentaliteten” herskede.
Der er i dette dialogbaserede foredrag lagt op til masser af interaktion og debat med spørgsmål fra publikum i salen.
Morten Pape foredrag Stemplet som ghetto – dobbeltforedrag med forfatter Morten Pape og urbanist Niels Bjørn
For Morten Pape blev opvæksten i det udsatte område, Urbanplanen, brændstof til et forfatterskab. For Niels Bjørn blev rejser til udsatte områder i ind- og udland kimen til et arbejdsliv som ekspert i, hvordan de udsatte områder kan ændres med arkitektur.
Sammen spænder de to et felt ud, der viser, hvor råt livet i de udsatte områder kan være, og hvordan hverdagslivet også afhænger af rammerne, det leves i.
Morten Pape fortæller om en barndom og ungdom, præget af frygt for vold og mobning, og beskriver de sociale mønstre, der udspillede sig i Urbanplanen. Niels Bjørn fortæller om, hvordan de fysiske rammer i Urbanplanen øgede frygten og risikoen for vold og mobning, og gav undertrykkerne gode vilkår.
På en aften kan I blive kloge på de udsatte områder. I kan lære om livet, der leves i områderne, det som nogle politikere kalder parallelsamfund. Og I kan lære om, hvad vi ved virker, hvis vi skal lykkes med at udvikle de udsatte områder til socialt balancerede områder.