Tlf. 35 11 21 31

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Blog

Vi er så mange, der gerne vil gøre en forskel

Tilbage til blog

27. juni 2024

– OG samtidigt føler, at det kan være lidt op af bakke at få lov…

Af Erhvervspsykolog, foredragsholder og forfatter Helen Eriksen

For nyligt faldt jeg over en både interessant og tankevækkende rapport og arbejdslivsundersøgelse, som tænketanken ”Fremtidens Arbejdsliv” og DJØF står bag.

Undersøgelsen, som er foretaget blandt ansatte i både private og offentlige danske virksomheder, tegner et klart billede af en arbejdsstyrke, som drømmer om noget andet.

Med fed streg under mere indflydelse, mening, tillid og trivsel. Hver fjerde (25 procent) af de adspurgte i undersøgelsen har enten følt sig stresset ”hele tiden” eller ”ofte” inden for de seneste to uger, og de mest stressede er langt overvejende dem, som ikke føler, de har indflydelse på deres arbejdsopgaver, og at der ikke bliver udvist tilstrækkelig tillid til dem.


Tid til mere indflydelse, mening og trivsel

Det er jo som sådan ikke ny viden, og vi har efterhånden længe talt om egentlige bevægelser såsom quiet quitting og loud quitting. Men det gør ikke undersøgelsen mindre vigtig, for den er endnu et vidnesbyrd på behovet for organisatorisk og ledelsesmæssig nytænkning.

Med andre ord, er vi ret så mange, der gerne vil gøre en forskel, men desværre oplever, at de strukturelle, organisatoriske, ledelsesmæssige rammer ikke giver os muligheden for det.

Arbejdslivsundersøgelsen bekræfter dét, vi allerede ved fra motivations- og trivselsforskningen. Nemlig, at vi mennesker har brug for tre ting for at føle os indefra motiverede (Ryan & Deci). Vi har brug for at opleve, at vi hører til og gør en forskel for andre (samhørighed og relationer), at vi har selvbestemmelse (autonomi), og at vi har mulighed for at lære og udvikle os (kompetencer).


Nye organisatoriske og ledelsesmæssige veje og muligheder

Heldigvis findes der nye organisatoriske veje at gå, som giver vores medarbejdere og ledere meget mere af det, de så inderligt ønsker sig. Organisatoriske veje, som flader ledelsen ud, giver medbestemmelse, autonomi, mere fokus og tid til kerneopgaven, mindre bureaukrati og langt større trivsel i den naturlige slipstrøm. Et sted at starte er at kigge på nogle af frontløberne, som lige nu er i fuld gang med at prøve kræfter med nye måder at organisere sig og lede på – med de vildeste

trivselsmålinger, stærkt reducerede sygemeldinger og nul rekrutteringsudfordringer i den naturlige slipstrøm.

I min Podcastserie ”Giv mens du vokser” og i forbindelse med mit foredrag ”Fremtidens arbejdsplads er lige her, og det er OS, der er kulturen” og mit nye kursus ”Faciliterende og frisættende ledelse” har jeg talt med en lang række af disse modige ledere, iværksættere og fyrtårne.


Lad os lære af dem, der stikker af på den gode måde

En af dem, jeg har talt med i min podcastserie, er Marie Storkholm. Hun er cheflæge og afdelingsleder for Kvindesygdomme og Fødsler på Horsens Regionshospital. Sammen med sin afdeling har Marie arbejdet målrettet for at fremme arbejdsglæden – bl.a. ved at nedbryde hierarkier, dyrke fællesskabet, fjerne bureaukrati og unødvendige funktioner samt ved at gøre op med ”permission”-kulturen. Slut med at skulle stille spørgsmålet: ”Må vi godt det?”

Marie har en mission om at vænne medarbejderne af med at spørge om lov om alting. Alle, uanset rang og anciennitet, skal have stor medindflydelse på indretningen af hverdagen og fremtiden.

Resultaterne er så gode, at man næsten skulle tro det var løgn – i en presset sundhedssektor. Sammen med sit dedikerede team har Marie skabt en afdeling, hvor der ikke mangler personale, hvor man ikke har problemer med at rekruttere, og hvor sygefraværet på et år blev reduceret med 40 procent.


JAC og den 90 procent ledelsesfrie metode

En anden af de mange foregangseksempler er virksomhedsleder Ann Christina Matzen Andreasen og JAC i Gentofte – et Job, Aktivitets- og kompetencecenter til mennesker med særlige behov som er en indtægtsdrevet virksomhed med 400 ansatte og 19 teams. Ann Christina Matzen Andreasen er ogsåmed i min podcastserie. Hvor du også kan høre mere om JAC og deres ”opskrift”, som er den 90 procent ledelsesfrie metode.

JAC’s medarbejdere står selv for at ansætte nye kolleger, styre økonomien, udvikle nye tilbud til borgeren, fordele lønmidler m.m. Ledergruppens opgave er så at facilitere rammerne, som de ansatte kan udfylde med afsæt i deres faglighed og beslutningsmandat.

Det handler hos JAC om at få medarbejdere, som er medskabende og selvledende med alle dets fordele for borgerne og medarbejderne selv. En af de rigtig mange gevinster er hos JAC eksempelvis et sygefravær, som er 30 procent lavere end lignende virksomheder inden for socialområdet, ligesom man her har et meget lavt stressrelateret sygefravær.


Vi skal forstå psykologien bag for at lykkes

Der er i min optik så uendeligt meget at vinde både menneskeligt, organisatorisk og samfundsøkonomisk ved at arbejde med organisatoriske modeller som selvorganisering, selvledelse og selvstyrende teams samt understøttende ledelsesformer såsom frisættende og faciliterende ledelse med alt, hvad det indebærer.

Men modeller, teorier og visioner gør selvfølgelig ikke arbejdet alene. For at lykkes med at indføre radikalt nye måder at arbejde sammen og lede på har vi brug for et forankret psykologisk underlag at vokse ud fra.

Det lyder måske langhåret, men det behøver det faktisk ikke at være.

Det ”psykologisk underlag og psykologien bag”, jeg taler om, omfatter bl.a. viden, indsigt og forståelse for de ubevidste grundlæggende antagelser, som ofte styrer vores adfærd. For hvis vi vil indføre selvorganisering, selvledelse og selvstyrende teams, får vi en stor modstander i os selv og hinanden, hvis ubevidste grundantagelser såsom ”der må komme nogle andre og ordne det…” eller ”det var meget bedre før…” får lov at styre vores adfærd.

Dermed ikke sagt, at vi ikke ”må” få sådanne tanker, for de hører med til det at være menneske. Men med bevidstheden om dem, kan vi gå i bevidst dialog med os selv og hinanden, når de kommer. Det betyder i praksis, at vi gør os selv i stand til at tage trivselsopbyggende dialoger om, hvad der i virkeligheden er på spil, når vi i teamet eksempelvis er på vej i ”overlevelsesmode”, når kommunikationen bliver for hård, når vi ryger i konflikter, har svært ved at forstå reaktionsmønstrene hos en kollega, eller når vi forfalder til vanetænkning, som spænder ben for det nye.

Når jeg italesætter og underviser i ”psykologien bag” faciliterende ledelse, så er det ud fra min mangeårige erfaring i arbejdet med ledere og medarbejdere i forskellige kulturer. Sagen er, at faciliterende ledelse er et håndværk, som man ikke kommer sovende til, og som kræver et vældigt stort psykologisk selvkendskab for at lykkes og for at kunne bidrage til bæredygtige resultater. Her er eksempelvis, hvad virksomhedsleder på JAC, Ann Christian Matzen Andreasen siger om selvsamme:

“Faciliterende ledelse er noget, man som leder skal starte med at sige, at man skal træne. Det er ikke noget, man bare kan. Herudover skal man have en ydmyghed  omkring den forberedelse, som knytter sig til denne træning. 

Du kan ikke bare møde op til et møde, hvor der skal træffes en stor beslutning og tænke ”så faciliterer jeg”.  Vi kalder det for en 80-20-80-model. Du er nødt til at forberede dig minimum 8 timer, hvis du skal facilitere et møde på 2 timer, og bruge 8 timer på at samle op. Hele tænkningen i faciliteringsværktøjet skal øves, trænes og designes. Vi arbejder rigtig meget med det her om, at vi designer rum. Vi designer beslutningsrum, og det er ikke bare noget, vi lige gør. Det bruger vi rigtig lang tid på, og vi bruger også rigtig lang tid på at gøre det i fællesskab i ledergruppen, og på at loope det, give det noget tid og øve os”..

Inspirerende foredrag og ny kursusdag

I mit foredrag ”Fremtidens arbejdsplads er lige her, og det er OS der er kulturen” tager jeg dig med meget længere ind i psykologien bag selvorganisering, frisættende ledelse, arbejdsglæde og det stærke trivselsskabende team. Og ikke mindst, hvordan vi sammen skaber det i en meningsgivende praksis.

Samtidig kan du på min nye kompetenceløftende kursusdag for ledere få viden om, hvad faciliterende og frisættende ledelse er, og hvordan I kommer i gang i din organisation.

Ja tak til mere viden og inspiration om ovenstående og lignende indhold? Så bliv en del af mit inspirationsunivers, tilmeld dig mine inspirationsskriv på www.heleneriksen.dk

Kilder og links:
Arbejdslivsundersøgelse
Foredrag
Podcastserie
Helens egen hjemmeside – https://heleneriksen.com/

Skal vi hjælpe dig med at finde den perfekte foredragsholder til dit arrangement?

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter og gør dit arrangement til en succes.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.