Anders Fomsgaard foredrag Et lille stik – vaccinernes historie og historier om vacciner
I dette foredrag vil overlæge og forsker fra Statens Serum Institut, Anders Fomsgaard, gøre os klogere på vaccinerne, som vi møder gennem livet – fra barndommens mæslinger til de vacciner, vi får i puberteten, under rejser og som ældre. Vacciner er vores venner. De er et af de vigtigste medicinske fremskridt nogensinde, og de har reduceret dødeligheden af infektionssygdomme verden over. Heldigvis bliver vaccinerne hele tiden udviklet, forfinet og målrettet flere og flere sygdomme.
Anders Fomsgaard dykker ned i vaccinernes fascinerende historie, fra Edward Jenners første koppevaccine i 1798 til de banebrydende mRNA-vacciner, som blev udviklet under COVID-19-pandemien og førte til Nobelprisen i 2023. Disse fremskridt peger mod en fremtid, hvor vacciner spiller en endnu større rolle i forebyggelsen af sygdomme.
Foredraget vil også belyse de praktiske erfaringer, Anders Fomsgaard har gjort sig på en rejsevaccinationsklinik i København. Her har han oplevet de daglige udfordringer og succeser med forskellige typer vacciner – fra levende til inaktiverede – og understreger vaccinationens betydning i den moderne verden.
Book dette foredrag med Anders Fomsgaard og få en unik mulighed for at forstå, værdsætte og diskutere de små, men magtfulde stik, der sikrer vores sundhed og samfundets trivsel.
Anders Fomsgaard foredrag Det er bare en virus - Vilde beretninger om virus og kampen mod dem
Coronapandemien fik os til at tænke på kun én virus, men vi bliver udsat for en palet af dem igennem livet. Mange er relativt fredelige, andre er alvorlige og giver os alt fra forkølelse, corona, influenza, diarré, HPV, herpes og skoldkopper til abekopper.
De grove, de utilpassede, de klamme og de virkelig syge virus. Nogle bliver nedkæmpet af vores immunsystem, andre er dødelige eller bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer såsom kræft. Nogle kan vi blive vaccineret mod eller behandlet for. Andre må vi bare prøve at undgå, men hvilke virusser er disse?
Book dette foredrag og få hjælp af Anders Fomsgaard til at stille skarpt på både nære og globale perspektiver. Han inddrager spændende beretninger fra sit eget liv og fortæller historier om berømte forskere, der på kreativ vis kæmper for at forhindre det næste udbrud.
Foredraget er som hans bestsellerbog “Det er bare en virus”, spændende som en thriller, uhyggelig som en gyser, underholdende som en tv-serie, sjov som en komedie – og ikke mindst relevant som bare pokker.
Anders Fomsgaard foredrag Immunsystemet – din bodyguard
Sygdomstruslerne mod dig og os er mange. Det kan være de mange dagligt udefrakommende mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter, men også indefrakommende som kræft og allergi.
Heldigvis har vi immunsystemet, som overvåger, patruljerer og forsvarer kroppen døgnet rundt. Men ind imellem kan sygdommen overrumple immunsystemet, og det kan give symptomer som rødme, varme og feber, smerter, hævelser. For det meste vinder immunsystemet, og faren forsvinder, men i nogle situationer opstår en lav grad af kronisk inflammation/betændelse, som kan være skadeligt i længden.
Men hvad er immunitetsbegrebet, og hvad består immunsystemet af? Hvordan er det sindrige immunsystem sat sammen, og hvordan kan det hjælpe dig – og du hjælpe det?
Er der noget, vi selv kan gøre for immunsystemet?
Ja, det er der. Det vigtigste fremskridt for lægevidenskaben er vaccinerne, hvor immunsystemets patruljering og slagsmål efterlignes på en smart og rationel måde, således at den rigtige del af immunsystemet får det forspring, der kan være afgørende for at vinde over sygdomme, uden at du bliver smittet eller smitter videre.
Book dette foredrag, hvor Anders Fomsgaard gennemgår truslerne og din bodyguard, nemlig immunsystemet:
Immunsystemets opbygning, de forskellige typer af antistoffer og den helt afgørende forskel – immunhukommelsen ved det specifikke immunsystem, så det aldrig sker igen.
Anders Fomsgaard foredrag Syge historier fra et langt lægeliv
I dette foredrag fortæller Anders Fomsgaard om de skrækfascinerende og lærerige sygehistorier, han har mødt på sin vej allerede fra før lægestudiet, som lægestuderende og som hospitalslæge både indenfor og udenfor arbejdet. Historier, der har ændret ham.
De spænder fra de små absurde og måske pudsige – over de bizarre – til de mere alvorlige og farlige sygdomme, man kan dø af. Sygdom er ofte tilfældig, sjældent planlagt og altid ubelejlig, uretfærdig og urimelig. Sygehistorier er et vigtigt og elsket redskab for læger til at stille diagnoser, finde ud af, hvad der er galt med kroppen, og hvordan man bedst bliver helbredt. Sygdomme er et livsvilkår, som kan være lærerigt og ændre ens liv – de er en del af alles livsfortælling, for sygdom undslipper ingen
Book dette foredrag, hvor Anders Fomsgaard også diskuterer spørgsmål fra salen:
Episoder med sygdom, som mange har haft berøring med. Nogle sygdomme kan repareres – andre må vi måske leve med. Nogle tilstande kan man ændre eller få kirurgisk korrigeret, andre kan bare være sort uheld.
Det smertelige er en del af livet, og i foredraget kommer vi ind til kernen af, hvad det vil sige at være menneske, når man er fanget i sin egen krop, for eksempel et liv levet med ALS eller i sit vanskelige sind på en lukket afdeling.
Foredraget er som Anders Fomsgaards bog “Syge historier fra et langt lægeliv” både tankevækkende, underholdende og humoristisk. Det er historier, som man kan relatere til eller lære af.